Därför blir människor olika sjuka

2:30 min

Många snörvlar och nyser så här års. Men varför reagerar vi så olika på till exempel infektioner? I en ny big data-studie jämför forskarna en stor mängd gener och miljöfaktorer som påverkar vårt immunförsvar.

Forskarna har tagit blod från 1000 fransmän och analyserat 166 olika variabler från deras immunförsvar. De har också analyserat sex miljoner olika genetiska mutationer och sociala faktorer som övervikt, sömn, utbildning och rökning.

Fyra miljöfaktorer visade sig påverka framför allt det adaptiva immunförsvaret - som aktiveras långsamt men specifikt inriktat mot en pågående infektion.

Jacob Bergstedt, doktorand i reglerteknik vid Lunds universitet, är en av författarna till studien som publiceras i Nature Immunology

– Det grundläggande stora resultatet är att det finns mycket som påverkar immunförsvaret hos friska människor. Vi har kunnat visa det i stora delar. Det som påverkar mest är miljöfaktorer enligt vår studie då.

De handlar om ens ålder och kön, men också om man hade också infektion av ett vanligt herpesvirus, Cytomegalovirus. 

Det är sedan tidigare känt att cigarettrökare har större infektionsrisk, men den nya studien visar att rökningen har en bred påverkan på immunförsvarets många celler.

– Man har inte haft några starka bevis för det innan. Rökning har en lika stark påverkan på immunförsvaret som ålder. Det är en helt ny upptäckt skulle jag påstå. 

Av sex miljoner genetiska mutationer hittade forskarna 15 olika gener, som framför allt påverkade det ospecifika immunförsvaret, som kan aktiveras snabbt vid en infektion.

Av de faktorer som hade störst betydelse för immunförsvaret var är det alltså bara rökning som man själv kan påverka.

– Man kan ju sluta röka. Men syftet med studien är inte att ge rekommendationer för hur personer ska leva sina liv. Utan att generera hypoteser till framtida forskning för att förstå immunsystemet. För att i nästa steg utveckla effektivare behandling och medicin.

Men i en kommentar i samma tidskrift säger två experter på immunologi vid universitetet i Belgiska Leuven att vi fortfarande bara kan förklara knappt en femtedel av variationen i immunförsvaret bland friska människor.