May: Ingen brittisk premiärminister kan gå med på det här

1:27 min

Kort efter det att EU-kommissionen lagt fram dokumentet om utträdet kom det ett mycket negativt uttalande från den brittiska premiärministern Theresa May i parlamentet i London. Hon reagerade på EU:s reservplan för Nordirland.

– Ingen brittisk premiärminister skulle kunna gå med på det här och det tänker jag göra tydligt för EU:s ledare, sa Theresa May när hon frågades ut i parlamentet.

Hon anser att EU:s reservförslag om en speciallösning för Nordirland skulle kunna underminera relationen mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Det är något det lilla nordirländska partiet DUP inte vill. Ett parti som Theresa Mays regering är beroende av för att behålla sin majoritet i parlamentet.

Men May pressas nu att komma med egna förslag till lösningar för att undvika en hård gräns mot Irland. På fredag väntas hon prata mer om ämnet när hon håller ett viktigt tal.

I Nordirland finns en stark oro för att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien ska braka samman och leda till en brexit utan ett avtal, en så kallad hård brexit. Det säger till exempel Kenneth Tyndall som jag träffar i gränsstaden Newry.

– Jag tror att det mycket väl kan bli en hård brexit eftersom det engelska torypartiet inte bryr sig tillräckligt mycket om Irland, säger Kennet Tyndall.