Rekordlång väntan på E4:an i Nordanstig

11 min

De senaste dagarnas snö och halka har lett till upprepade trafikstopp på E4:an mellan Gävle och Sundsvall. Tisdagskvällens köbildning i södergående riktning norr om Gnarp ledde till väntetidsrekord för de hårt prövade trafikanterna.

En folklig proteststorm har den här veckan riktigt exploderat mot Trafikverkets planer att bygga om E4:an genom Nordanstig till 2+1 väg med vajerräcke, i stället för som många önskar, en dyrare 4-filig motortrafikled.

Det sedan snöoväder dragit in och ännu en gång visat hur sårbar vägen blir när långtradarna blir stående i halkan och blockerar vägen, utan en chans för någon bakom att köra om.

Under tisdagskvällen var det stundtals kaos mellan Hudiksvall och Sundsvall av just den anledningen och mitt i oredan fanns Tomas Groop, reporter på P4 Gävleborg:

– Ja, jag skulle helt enkelt åka med x-trafiks tåg halv fem från Sundsvalls västra station, men det dök aldrig upp och istället fick vi passagerare stå och stampa i 20 graders kyla en halv timme tills vår räddare dök upp, busschauffören Örjan Svensson från Hudiksvall.

Örjan Svensson hade kallats ut av X-trafik för att ta Hudiksvallsbor till Sundsvall och sedan vända söderut mot Gävle med tågresenärerna från Sundsvall.  Redan före länsgränsen tog det stopp.

– Det berodde på att en långtradare blockerade södergående körfält mellan Tjärnvik och Åckne. Jag såg den när jag körde norrut, men nu började kön redan vid länsgränsen, berättar han.

Väntan blev lång. Mycket lång. Först närmare klockan 22.00 började trafiken röra sig och då var bussen ännu inte ens i närheten av Hudiksvall.

– Jag hade hoppats att snabbt kunna komma hem och lägga barnen. Det är jobbigt med ovissheten och bristen på information.

Det säger sjuksköterskestudenten och småbarnsmamman Ida Schmidt från Hudiksvall som nu i stället fick natta barnen genom mobiltelefonen och styra om så att de kunde sova hos mor- och farföräldrar.

– Det här är historiskt! Jag har aldrig stått i kö så länge och jag har ändå kört buss i 40 år, kommenterar Örjan Svensson.

Däremot hör ofrivilliga stopp på 2+1 väg i Gävleborg till hans vardag och de är lika irriterande som Trafikverkets planer på att bygga sådan väg genom olycksdrabbade Nordanstig.

– Det behövs en riktig fyrfilig motortrafikled. Vi busschaufförer i trakten pratar om att demonstrera för den saken på söndag, avslöjar han. 

Först vid ettiden på natten, åtta timmar efter avresan från Sundsvall, nådde x-trafiks extrabuss slutdestinationen Gävle. Den redan hårt prövade chauffören tog då sitt ansvar och skjutsade 13 kvarvarande passagerarna till Uppsala och Stockholm.

Den sista klev in genom dörren hemma klockan 05.30, alltså 13 timmar efter planerad avresa från Sundsvall.

– I Stockholm övernattade jag. Reglerna tillät mig inte att köra mer än jag redan gjort, meddelade Örjan Svensson under onsdagen.