Skåne

Snöovädret fortsätter – lugnare i trafiken

2:03 min

Det besvärliga väder som har drabbat stora delar av Sverige dröjer sig kvar på många håll på torsdagen. I Skåne väntas mer kyla, snö och fortsatt hårda vindbyar, men läget i trafiken ser ut att bli betydligt lugnare.

– Vi har fortfarande klass 1-varningar utfärdade från Skåne län, vidare mot Blekinge län, Östergötland och Kalmar, säger Therese Gadd på SMHI.

På en del andra platser förväntas vädret bli lite lugnare än det var på onsdagen.

– I stort kan man säga att det här problematiska vädret med snöbyar och snödrev som har varit utmed Götalands ostkust kommer att fortsätta under det kommande dygnet, även om snöbyarna har minskat lite i intensitet och utbredning, säger meteorologen Therese Gadd, till TT.

Mer snö väntas

De största snömängderna väntas under torsdagen över sydöstra Skåne och norra Kalmar, men också vid Östergötlands kust. Det kan även komma in snöbyar mot de sydöstra delarna av Stockholmsområdet.

Vindbyarna över Skåne har mattas av under kvällen och natten men vid kusten kan byarna fortsatt bli bitvis hårda. Temperaturen ligger fortfarande på 5-10 minusgrader men med den hårda vinden upplevs effekten av kylan som dubbelt så kallt. Sedan kommer ett nytt snöfallsområde in över samma område framåt torsdagskvällen.

Sjukhus i stabsläge

Lasarettet i Ystad fick i går gå upp i så kallat stabsläge eftersom snön gjorde det svårt för både patienter och personal att ta sig till och från sjukhuset. Planerade operationer ställdes in och bandvagnar beställdes för att kunna köra de patienter, som måste flyttas.

Det var inte bara sjukhuset i Ystad som hade problem med snön och blåsten. Kommunen fick jobba hårt för att hålla igång de viktiga samhällsfunktionerna i ovädret.

Svårt på vägarna

Det har varit svårt att ta sig fram på många mindre vägar i sydöstra Skåne. På väg 19 vid Degerberga fastnade 65 lastbilar och blockerade vägen men enligt Trafikverket går det nu att köra där igen, rapporterar Skånska Dagbladet. Polisen rapporterar om sammanlagt över 200 trafikolyckor de senaste två dygnen.

Samtidigt intygar Trafikverket att trafiksituationen på torsdagsmorgonen var lugnare än dagen innan.

– Vi har inga större rapporterade störningar, men det i hållandet snöandet och blåsandet fortsätter under dagen och kommande dygn, säger Ola Strömberg. projektledare på Trafikverket, på torsdagsmorgonen.. 

Tågen mellan Ystad-Simrishamn ersätts i dag, torsdag, av buss och många av busslinjerna på Österlen är helt inställda tills vidare.

Skolskjutsarna är inställda i Skurup, Sjöbo, Tomelilla, Ystad, Simrishamn och Svedala även i dag, torsdag.