Skåne

Så hittar du rätt glasögon bland vårens trender

4:29 min

Varannan svensk mellan 16-84 behöver glasögon och att hitta rätt i glasögondjungeln är inte det lättaste. Vårmånaden mars  är här och bjuder på nya trender bland glasögonhyllorna.

 – Det är de transparenta färgerna som är superheta, bleka pasteller, grått och rosa. Champangefärgerna är vårens grej, säger Christina Linderoth, optiker som arbetat med glasögon i 35 år .

Det finns också 3D-nyheter bland vårens trender. 

– Det senaste är att vi kör en 3D-printad teknologi, man jobbar med en polyamidplast där man kan få otroligt många färger. Knallrött, knallblått, knallgrönt. De har också fina nässadlar så att vi kan korrigera hur de ska sitta.

Just näsan spelar stor roll för att hitta rätt glasögon. 

– Näsans storlek är jätteviktig, hamnar de galet där så blir det inte snyggt. Antingen hamnar de så de rasar ner på kinden eller så hamnar de ovanför ögonbrynen, det är katastrof i båda lägen. 

En matchning mellan glasögon och personlighet kan bli ett vinnande koncept.

– Du ska tänka på hur mycket glasögonen får lov att prägla din karaktär. Det ska visa vad du står för, passa ditt ansikte, vara bra passform, vara rätt färg. Det ska spegla dig till hundra procent. 

Att helst slippa sina glasögon är enligt optikern ett tydligt tecken på att något har gått fel vid glasögonköpet.

– Vill man ständigt plocka av dem så är det någonting som inte känns okej. De ska sitta bra från morgon till kväll, gör de inte det så har man valt fel.