P4 Jönköping granskar byggbranschen

Byggslarv i nybyggt villaområde – "Oacceptabelt många fel"

5:12 min

När husköparna i Torps Hagar skulle flytta in i sina nybyggda hus möttes de av mängder med fel. Nu riktar husköpare skarp kritik mot byggföretaget Gärahovs bygg.

Lyssna på hela granskningen i ljudklippet ovan.

Torps Hagar är ett attraktivt område strax utanför Bankeryd, med närhet till ridskola och Vättern. Men i idyllen lyser en frustration igenom, en frustration över fel i de nya husen som, i vissa fall, ännu inte åtgärdats.

– Det tycker jag är förjäkligt rent ut sagt. Det var oacceptabelt många punkter på ett nybyggt hus, säger Benkt Johansson som köpte ett hus i området för drygt två år sedan och möttes av ett slutbesiktningsprotokoll med 57 punkter.

Totalt har 19 av hushållen i villaområdet berättat för P4 Jönköping att de hittat mängder av brister i sina nya hus och att de känner sig hjälplösa mot byggherren Gärahovs bygg.

Kontakten med byggföretaget beskrivs som svår eller i vissa fall obefintlig.

Förutom att prata med hushållen har P4 Jönköping även granskat flera protokoll från slutbesiktningarna i de nya husen. Protokollen innehåller mellan ett 50-tal och ett 70-tal punkter på fel.

– De flesta felen är av karaktären byggfusk och slarv. Det är uppenbart att man har alldeles för bråttom och slarvar ifrån sig allt utan att tänka på den färdiga produkten och konsumenten, säger Christer Harrysson, professor i byggteknik, som också har tittat på protokollen.

I mer än sex veckors tid vägrade Gärahovs byggs vd Per Larsson att ställa upp på en intervju angående kritiken från villaområdet. Men till slut skrev han i ett mejl att Gärahovs byggs ambition är att åtgärda eventuella fel och konstaterar att företaget "absolut kan göra saker bättre".

Mejlet i sin helhet kan du läsa nedan.

Har du fler tips som rör byggbranschen – kontakta någon av oss! /Emma och Simon