Omfattande hackerangrepp på tyska regeringen

1:14 min

Tyska regeringen har utsatts för en omfattande hackerattack. Enligt medieuppgifter har attacken pågått fram till för en vecka sedan, och kan vara del av ett större angrepp mot flera EU-länders utrikes- och försvarsministerier.

Den tyska regeringens dataservrar och de överföringar som använts för att sända information mellan olika departement berörs. Överföringar ska vara specialsäkrade mot intrång, men hackare har trots detta lyckats ta sig in till utrikes- och möjligen även försvarsministeriet.

Intrånget gjordes genom att skicka e-mail till särskilt utvalda medarbetare på ministeriet. Mailen som skickades innehöll trovärdig information om personens hotell- eller konferensbokningar, och när adressaten klickade på de bifogade länkarna installerades en spionmjukvara.

It-säkerhetsexperter misstänker att en hackergrupp med anknytning till den ryska säkerhetstjänsten GRU står bakom angreppet. Gruppen har redan tidigare försökt angripa IT-systemen för försvarsalliansen Nato.

Hackergruppen ska sedan några veckor ha försökt ta sig in i andra EU-länders regeringsservrar, uppger den amerikanska It-säkerhetsexperten Benjamin Read, vars företag har regeringar som kunder.

Idag på eftermiddagen håller tyska parlamentets utskott för digitala frågor ett krismöte.