Putin presenterade nya kärnvapen i årligt linjetal

1:48 min

I sitt årliga linjetal presenterade Rysslands president Vladimir Putin landets nya vapenarsenal. Till år 2020 kommer Ryssland ha nya långdistansrobotar som enligt Putin har ”oändlig” räckvidd.

Det årliga linjetalet brukar vanligtvis hållas i december. I år valde Vladimir Putin att flytta fram det. Bedömare menar att talet kan ses som ett inofficiellt valtal inför presidentvalet den 18 mars. 

Vladimir Putin inledde talet med att utlova stora välfärdsreformer, råda bot på landets infrastrukturproblem, höja löner och pensioner och halvera fattigdomen.

– Rysslands högsta prioritering är befolkningens välstånd, sa Vladimir Putin.

Vidare gick Putin över till att presentera landets nya vapenkapacitet. Ryssland har under de senaste fem åren kraftigt utökat sin försvarsförmåga.

Enligt Putin utgör numera kärnvapen med en ”oändlig” räckvidd, en del av vapenarsenalen. 

– Till alla er som har drivit på kapprustningen under de senaste 15 åren, försökt vinna över Ryssland med ensidiga fördelar, infört olagliga sanktioner som har syftat till att hämma landets utveckling, alla ni har misslyckats, sa Putin. 

Han gick också ut med en varning till USA. Om landet skulle attackera Rysslands allierade med kärnvapen är han beredd att svara med kärnvapen.