Politisk gräl om höjt försvarsanslag

1:58 min

Försvarsmaktens önskan om att höja budgetanslaget med tio miljarder, för att hindra att försvarets förmåga minskar, har lett till ett politiskt gräl.

Flera borgerliga partier är beredda att skjuta till pengarna, men försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker att underlaget måste analyseras först.

– Det här visar ju att det försvarsbeslut som fem partier fattade för några år sedan var kraftigt underfinansierat. Det var en enda stor glädjekalkyl, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Försvarsmakten föreslår att det årliga anslaget till försvaret stegvis höjs med totalt tio miljarder kronor från dagens nivå på drygt 47 miljarder.

Om inte höjningen görs så kommer försvaret behöva skära ner i övningar, inte anställa soldater som tänkt och skjuta på investeringar i vapensystem liksom underhåll. Resultatet är att försvarsförmågan går ner, enligt försvarets budgetunderlag.

– Det som kommer att hända är att ett antal av våra krigsförband inte kommer nå den duglighet som vi har satt i planen. Vi når inte den förmåga som behövs, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Orsak till problemen är att kostnaderna för vapeninköp ökar snabbare än tänkt och att det saknas finansiering för en del politiska beslut.

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill redan höja försvarsbudgeten mer. Men försvarsminister Peter Hultqvist vill gå igenom budgetunderlaget innan han ger besked om eventuella höjningar. Han är kritisk till exempelvis Liberalernas snabba besked i dag.

– Björklund han agerar som en ryggmärsreflexmässig propagandist. Han har inte gått in i substansen i det här innan han har uttalat sig. För min del väljer jag mer eftertänksamhet och kallt förhållningssätt. Sedan får vi återkomma om hur vi hanterar situationen, säger Peter Hultqvist.

Jan Björklund reagerar på Hultqvists uttalande.

– Pinsamt uttalande av landets försvarsminister. Alla som har studerat försvarsfrågor vet att 2015 års försvarsbeslut som Hultqvist är ansvarig för är ihåligt som en schweizerost, säger han.

Peter Hultqvist vill nu att regeringen, Centerpartiet och Moderaterna som står bakom försvarsbudgeten ska gå igenom underlaget och enas om hur försvarsbudgetens ska utvecklas. Moderaternas Hans Wallmark är tydlig med inriktningen.

– Ska vi säkra försvarsförmåga långsiktigt måste vi ha kontinuerliga nivåökningar. Då måste också regeringen och Socialdemokraterna avge svar på hur de ser på det här.