Friare alkohollag i Finland

1:39 min

Finland har i dag fått en ny, mer liberal, alkohollag. Tidigare i år trädde delar av lagen i kraft, men nu blir det möjligt för krogarna att sälja alkohol långt in på småtimmarna.

– Jag ser det som en avsevärd liberalisering av den finska alkohollagstiftningen, som i värsta fall kan vända en gynnsam konsumtionsutveckling, säger alkoholforskaren Thomas Karlsson.

Enligt honom har konsumtionen av alkohol minskat under de senaste tio åren. Nu återstår att se vad som sker i och med den nya alkohollagen.

Den nya lagen innebär bland annat att krogkunderna i Finland kan köpa alkohol fram till klockan fyra på morgonen. Det blir också möjligt att få köpa med sig alkoholdrycker hem från krogen, men då får drycken inte överstiga en gräns på 5,5 procent alkohol.

En annan förändring för kundernas del är att det nu enligt lagen är tillåtet att köpa flera alkoholportioner på en gång vid krogdisken, tidigare har det funnits strikta begränsningar.

Det ska också bli möjligt för restaurangägare att ha gemensamma serveringsområden för alkohol i samband med olika evenemang – det här gäller till exempel på festivaler.

Vid årsskiftet trädde en del av den nya alkohollagen i kraft: då handlade det bland annat om att procentgränsen för de alkoholdrycker som får säljs i detaljhandeln fick höjas från 4,7 till 5,5.

En annan förändring var att det tidigare i mataffärerna bara har varit tillåtet att sälja alkoholdrycker som tillverkats genom jäsning, men nu tillåts också alkoläsk och långdrinkar. Från och med den första januari i år har restaurangerna fått göra reklam för så kallad happy hour.

Den nya lagen har föregåtts av många, långa debatter. Förespråkarna har lyft fram argument som ökad sysselsättning och fördelarna för affärerna, kunderna samt restaurangbranschen.

Motståndarna har lyft fram hälsoriskerna, enligt social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen, leder en höjd procentgräns av alkohol till ökad tillgång och konsumtion.

– Som en helhet ser jag nog att de negativa farhågorna som är inbäddade i lagen är större än de positiva, säger Thomas Karlsson.