Vem leder egentligen ryssarna som strider i Syrien?

2:14 min

Efter att ett antal ryska legosoldater dödats i Syrien under en amerikansk attack i februari frågar sig nu allt fler vem som egentligen för befälet över de ryssar som strider där, men som inte gör det på uppdrag av den ryska försvarsmakten.

I centrum för spekulationerna står affärsmannen Jevgenij Prigozjin - som går under smeknamnet "Putins kock" och som nyligen också åtalades i USA för påverkansförsök på presidentvalet 2016. Den amerikanska tidningen Washington Post kunde i slutet av förra veckan med hänvisning till underrättelsekällor berätta hur den ryske affärsmannen Jevgenij Prigozjin dagarna före och efter attacken i februari var i tät kontakt med presidentadministrationen i Kreml.

Jevgenij Prigozjin, som genom sin restaurang- och cateringverksamhet fått smeknamnet "Putins kock" har sedan tidigare av ryska medier kopplats till det ryska militärförbandet Wagner, vars legosoldater tidigare stridit i östra Ukraina och nu på Bashar al-Assads sida i Syrien.

I somras publicerade den ryska nättidningen Fontanka uppgifter om ett avtal mellan ett ryskt bolag, som kopplades till Prigozjin, och som gick ut på att Wagnertrupperna skulle ta tillbaka olje- och gasfält från IS, i utbyte mot 25 procent av pengarna från oljan och gasen.

Nu spekuleras det i att det var ett liknande uppdrag Wagner-soldaterna var ute på när de hamnade under amerikansk beskjutning. Ryska UD var snabbt ute och distanserade sig från det inträffade; Ryssarna som dödades och sårades hade rest till Syrien på eget bevåg, sade man. Men i Ryssland är det många som tvivlar på det.

– Vem är det som håller på att outsourca den ryska staten? Undrar den utrikespolitiske analytikern Vladimir Frolov i tv-kanalen Dozjd.

Han menar att en sådan här händelse skulle kunna leda till det som många befarat – att ryssar och amerikaner hamnar i direkt strid med varandra i Syrien.

– Är det här i den ryska statens intresse? Nej, naturligtvis inte, säger Vladimir Frolov, och då uppstår ju frågan: Vem är det som har gett kommandot?

Jevgenij Vysjenkov, vice chefredaktör för nättidningen Fontanka som i somras publicerade uppgifterna om affärsmannen Jevgenij Prigozjins Syrienkopplingar är övertygad om att han har välsignelse från högsta ort, i Kreml, men att Rysslands försvarsminister, Sergej Sjojgu, knappast är särskilt glad över det som sker.