Här styrs roboten från molnen

1:30 min

För att tillverkningsindustrin ska kunna bli mer effektiv kan fabriksrobotar i framtiden styras från flera ihopkopplade molntjänster. Något som forskare på Lunds tekniska högskola tror blir möjligt med nästa generations mobilsystem 5G.

Maskinen på Lunds tekniska högskola består av en bom som balanserar en liten boll, som måste flytta sig var tionde sekund utan att falla till marken. Allt medan forskarna utsätter den för olika prövningar, som hög datorbelastning. 
  
– Vi berättar för den här reglerprocessen att den ska sätta bollen där. Och sedan ändrar vi det var tionde sekund. Sedan får den komma dit så fort som möjligt, säger William Tärneberg, doktorand i bredbandskommunikation.
 
Beräkningarna som styr roboten kan flyttas runt automatiskt mellan olika datorcenter eller molntjänster. Om en beräkning blir för tung flyttas den till ett stort datacenter i Frankfurt. Och om en beräkning behöver vara extra snabbt flyttas den närmre maskinen.

Att bollen inte faller i marken när beräkningarna flyttas beror på att man använder sig av nästa generations mobilsystem, 5G, som klarar att skicka data i höga hastigheter nästan helt utan fördröjning.

Förhoppningen är att systemet tack vare den snabba 5G-uppkopplingen ska kunna styra och effektivisera viktiga industriprocesser.

– Man har kanske enklare rutiner lokalt som kan skydda dig mot största katastrofen. Som att robotar som samarbetar med människor ska kunna hålla säkerheten hög. Medan den bästa effekten och största vinsterna om du kan ta del av den högre beräkningskraften i molnet.