De är mästare på minimering

4:32 min

De har vägt sitt avfall och haft en månads köpstopp. För sina ansträngningar knep familjen Cederlund-Dybeck en andraplats i tävlingen Minimeringsmästarna.

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i att minska sina avfallsmängder. Tävlingen drivs av Göteborgsregionens kommunalförbund och finns i elva kommuner. I området Göteborg-Borås deltog cirka 40 hushåll i den senaste tävlingsomgången hamnade familjen Cederlund-Dybeck i Åsa på en delad andraplats.

– Det känns jätteroligt och vi känner oss ärade att komma tvåa i denna fina tävling, säger Emelie Dybeck.

Under ett års tid har familjen fått utmaningar som utgått från olika teman. De har bland annat handlat om hållbar konsumtion, kemikalier och matsvinn. Tävlingen inleddes med en månads köpstopp.

– Vi fick bara köpa mat och inget annat. Vi fick köpa på second hand och även upplevelser men inte några prylar alls, säger Emelie.

Var går gränsen – gäller det även toapapper och shampoo?

– Toapapper fick vi använda men vi fick inte köpa shampoo och sådant egentligen. Man fick dra det hur långt man ville men även toapappret tänkte man på, att kanske bara ta ett ark. Så man tänkte till om det mesta.

Den tuffaste utmaningen har enligt Emelie varit att påverka andra.

– Vi har fått så otroligt fina inspirationsföreläsningar och att få ut det till alla runtomkring har varit det svåra. Att inspirera och få andra att leva på samma sätt, säger hon. 

Emelies tre bästa tips på hur familjer kan minimera sin miljöpåverkan:

  • Använd all mat. Gå inte på bäst-före-datum utan lukta, känn och smaka på maten istället. 
  • Säg upp alla reklamutskick
  • Använd tygblöjor