Malmö

Spårfelet i Citytunneln varar hela helgen

1:37 min

Spårfelet i Citytunneln genom Malmö som gör att färre tåg än vanligt kan köra där kommer att vara hela helgen och också på måndag. Trafikverket måste vänta på en reservdel för att kunna laga växelfelet.

– Vi har satt en prognos med trafikering tidigast på tisdag. Det är en väldigt osäker prognos men ändå en förhoppning, berättar informatören Mona Huovinen.

Spårfelet gör att man bara kan köra på ett spår genom tunneln vid Hyllie, och för att det inte ska bli trafikstockning på spåret har man glesat ut trafiken och även dirigerat om tåg till andra banor. Det gör också att en del tåg inte stannar vid alla vanliga stationer.

Trafikverket hoppades tidigare att felet skulle kunna åtgärdas under dagen, men det visade sig inte möjligt.

– Vi trodde att vi skulle kunna laga felet provisoriskt. Men det gick inte. Så vi har fått beställa en reservdel, och det är den som dröjer lite.

Nu hoppas Trafikverket att delen ska komma på måndag, så tågen kan börja rulla igen som vanligt på tisdag.

– Det blir en reducering av trafiken både med Öresundstågen och pågatågen. Resenärerna får uppdatera sig på operatörernas eller Trafikverkets hemsida, säger Mona Huovinen.

– Och sedan är det förstås alltid bra att vara ute i god tid!

På söndag morgon klockan 4 ändrar Trafikverket upplägget för trafiken genom Citytunneln. Öresundstågen som kommer från Danmark kommer då inte att stanna vid Triangeln utan köra direkt från Hyllie till Malmö C.

Däremot ska Öresundstågen från Malmö mot Danmark köra som vanligt genom tunneln.

Pågatågen kommer också att köra som vanligt genom Citytunneln i båda riktningarna.

Och det här kommer att vara tills spårväxelfelet i Hyllie är lagat.