Vänsterpartiet vill satsa på sexualundervisning

1:44 min

Efter höstens Metoo-rörelse vill Vänsterpartiet lägga 200 miljoner kronor per år på utbildning av lärare inom sexualupplysning, det kräver partiet i förhandlingarna om vårbudgeten.

– Under Metoo-rörelsen så fick vi ju otroligt dystra vittnesmål och sexuella trakasserier i skolorna, och nu vill vi göra något åt det. Och då vill vi ha en riktigt stark och genomtänkt och bra sex- och samlevnadsundervisning i skolan, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

– Vi vet att många lärare i dag känner sej osäkra, att man inte har tillräckliga kunskaper. Och nu vill vi att alla lärare ska få det, så att man kan ha den där viktiga diskussionen om värderingar om normer om personlig integritet i skolan.

Lärarna ska via Skolverket få en kompetensutbildning i sex- och samlevnad. Enligt Skolinspektionen finns det stora brister i sexualundervisningen i skolan. Vänsterpartiet anser att vittnesmålen i Metoo-rörelsen visar att något måste göras.

– En del tjejer berättar om hur sexuella trakasserier var en del av deras vardag, någonting som hon nästan var avtrubbad inför och som hände i stort sett dagligen, och då måste ju politiken svara och säga, att det här det accepterar vi inte, det är skolplikt i Sverige, vi har ansvar för att se till att det är en bra och sund miljö, säger Jonas Sjöstedt.

RFSU och Ecpat har bland annat tidigare krävt bättre sexualupplysning i skolorna och kravet från Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna med regeringen inför vårbudgeten är att det satsas 100 miljoner kronor från och med den första juli i år och 200 miljoner per år i fortsättningen.

Bättre sex- och samlevnadsundervisning behövs också för att införandet av samtyckeslagstiftningen ska få genomslag. Även fritidspedagoger och fritidsledare ska utbildas enligt Jonas Sjöstedt.

– Även fritidsgårdarna har ibland varit en otrygg miljö som en del tjejer beskriver det och då är det viktigt att de som arbetar där har bra kunskaper, att man kan diskutera de här sakerna och förändra saker och ting.