Apple tvingas lagra användardata i Kina

2:51 min

Teknikföretaget Apple flyttar användarnas innehåll till Kina.

Apple flyttar sina kinesiska användares bilder, texter och personliga information från servrar i USA till servrar som ligger i ett nybyggt digitaldistrikt i provinsen Guizhou i sydvästra Kina.

Anpassningen har fått kritik för att kunna skada användarna, men hyllas i Kina där en ny lag tvingar utländska företag att lagra sina data i landet.

– Det är precis som med andra produkter som importeras från utlandet, de måste uppfylla kinesisk standard, säger professor Wei Qin på Institutet för utveckling av industri för stora datamängder vid Guizhous universitet.
Hon välkomnar Apples dataflytt till Guizhou.

Här satsar man stort på digitala tjänster. Big data och artificiell intelligens har blivit nyckelord i Guizhous politik för att ta sig ur fattigdomen.

Den bergiga provinsen har ett svalt klimat och god tillgång på el, två saker som man hoppas ska locka allt fler kinesiska och utländska företag att placera sina dataservrar här.

Apple är tidigt ute. Förra året fick Kina en ny lag som reglerar internet och som säger att kinesiska användares data ska lagras lokalt i landet.

Därför låter Apple nu sin partner, det statsägda företaget Guizhou Cloud, ta över innehållet i användarnas iCloud.

Kinesiska politiker hoppas att den nya lagen ska stötta kinesiska teknikföretag och göra det lättare för kinesiska myndigheter att kontrollera användarna.

Även om kinesiska teknikföretag är starka, har särskilt yngre kinesiska användare ur medelklassen ibland valt att använda utländska teknikbolag som till exempel Apple och Google.

Vissa användare har uppskattat att Apple hittills har behandlat deras data enligt amerikansk lag.

Det vill säga kinesiska myndigheter har behövt gå genom det amerikanska rättssystemet för att till exempel göra en brottsutredning. En del av de användarna överger nu Apples tjänster i Kina. Men många fler kommer sannolikt att uppskatta att snabbheten i tjänsterna ökar när servrarna kommer närmare användarna. 

Europeiska länder har också börjat att kräva tillbaka kontroll över sina användares data från de stora amerikanska teknikbolagen som till exempel Facebook, Google och Apple. Så Kina är långt ifrån ensamt om att vilja lagra de stora datamängderna lokalt.

Men flytten av kinesiska användares data ger inte bara fördelar som att gynna lokal industri och underlätta polisutredningar. Den är också förknippad med oro för mänskliga rättigheter. Det kinesiska rättssystemet erbjuder inte alltid oberoende advokater åt misstänkta. Det förekommer både tortyr, försvinnanden och bestraffningar för oliktänkande.

De teknikföretag som vill finnas kvar på den kinesiska marknaden måste planera för att lagra data lokalt. Apple satsar på ett stort teknikcenter som ska stå klart här i Guizhou 2020 och på ytterligare ett i kinesiska Inre Mongoliet.