Allianspartierna oeniga om euron

1:34 min

Liberalerna får nobben av de andra allianspartierna på sitt förslag att införa euron i Sverige senast år 2022.

Det var på en pressträff i dag som Liberalernas partiledare Jan Björklund lade fram nya förslag för EU-politiken. Men Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jacob Forssmed säger tydligt nej till euro-medlemsskap.

– Vi ser inte att det är aktuellt under den tid vi kan överblicka. EMU fungerar alldeles för dåligt just nu för att det ska vara aktuellt att gå med.

Kristdemokraterna säger även nej till en gemensam koldioxidskatt som Liberalerna vill ha, eftersom man inte tycker att EU ska ha någon beskattningsrätt.

De andra allianspartierna står i praktiken närmare Kristdemokraterna än Liberalerna i de här frågorna, men varken Centerpartiet eller Moderaterna vill i dag ge någon kommentar utöver meddelandet att de fortfarande inte tycker att det är aktuellt med något euromedlemskap.

Liberalerna vill alltså att Sverige ska vara medlem i euron senast 2022 och att vi ska gå med i bankunionen omgående. Partiledaren Jan Björklund tycker att argumenten för euron har ökat i och med att Tyskland och Frankrike vill se ett allt starkare finansiellt samarbete inom EU, nu när britterna, som står utanför euron lämnar unionen.

– Vi kommer att hamna mer och mer utanför det europeiska samarbetet om vi inte är medlemmar i euro-zonen. Dessutom skulle våra exportföretag vinna på att vi var med i euron och därmed också jobb och välfärd för framtiden.

Men Jan Björklund får alltså inte stöd av allianskamraten Jacob Forssmed.

– Han har rätt i att det kan ha ett pris att stå utanför, men det finns också ett pris att gå med i en dåligt fungerande valutaunion som kräver mer överstatlighet. Sverige har haft en god ekonomisk utveckling utanför EMU.