Sexuella övergrepp ska stoppas hos färdtjänsten i Skåne

3:14 min

I höstas blev det känt att personer med funktionsnedsättning utsatts för sexuella övergrepp av chaufförer inom färdtjänsten.

Bland annat fanns det flera fall hos färdtjänsten i Skåne.

Det är Skånetrafiken som ansvarar för färdtjänsten där. Titti Unosdotter är en av cheferna på Skånetrafiken. Hon säger att de nu har gjort flera saker för att förhindra sexuella övergrepp:

– Att de vid nyrekrytering också går in och tittar i brottsregistret.

Alla som vill jobba med att köra färdtjänst i Skåne
måste först bevisa att de inte har begått brott tidigare. Därför ska Skånetrafik läsa i brottsregistret om personen är dömd för brott av någon domstol.

Vissa saknas i brottsregistret

Madelen Löw jobbar på organisationen We Rise Again som arbetar med att förhindra sexuellt våld mot funktionsnedsatta. Hon menar att många som begår såna här brott inte har tagits fast och dömts för det. Och därför finns de ofta inte i heller uppskrivna i brottsregistret:

– Vi är beroende av olika funktioner i samhället. Vården, färdtjänst, skolpersonal. Och många gånger är det ju någon man är beroende av som utför övergreppen, vilket gör att det blir väldigt svårt att anmäla, när du är beroende av den som utför detta.

När chauffören byter bolag

Ett annat problem har varit att samma färdtjänstchaufför som redan var anmäld för sexuella övergrepp, ändå kunde fortsätta att köra. Ibland kunde chauffören till och med återigen få köra just den person som tidigare hade polisanmält chauffören.

Om en misstänkt chaufför bytte taxibolag, så visste det nya bolaget inget om anmälan.

Men nu börjar Skånetrafiken med en egen namnlista på godkända chaufförer, så att Skånetrafiken även ska kunna kontrollera de förare som byter bolag, säger Titti Unosdotter på Skånetrafiken, som du hörde tidigare:

– Varje chaufför har en certifiering, den kan vi följa. Vid klagomål kan vi vidta åtgärder och vet vilken person det gäller, säger Titti Unosdotter på Skånetrafiken.

Om Skånetrafiken får veta att en chaufför är misstänkt för sexbrott kan han eller hon stoppas från att köra färdtjänst redan under den tid som utredningen pågår.

Kräver utbildning

Tillbaka till Madelen Löw på föreningen We Rise Again.
Hon tycker att chaufförerna skulle behöva mer utbildning så att de lär sig att inte tafsa på kunderna:
– Det är inte klokt att man ska behöva drabbas först innan de börjar arbeta förebyggande.

Hon säger att det är bra att Skånetrafiken gör något, men tycker inte att det räcker:
– Det är ju en droppe i havet. Det är klart att det är ett steg i rätt riktning. Men det där kommer inte att göra några större förändringar, säger Madelen Löw.