Avfärdade koalition – och meddelade sin avgång

1:30 min

I Italien har partiledaren för regeringspartiet Demokratiska partiet, Matteo Renzi, avfärdat en koalition med såväl Femstjärnerörelsen som främlingsfientliga La Lega. Själv kommer Renzi att avgå snart, meddelade han på en presskonferens i kväll.

– Vår plats under den här mandatperioden är i opposition, sade Demokratiska partiets ledare Matteo Renzi vid en presskonferens i kväll.

Han avvisade samarbete med de två partier som räknas som vinnare i valet; Femstjärnerörelsen och La Lega.

– Vi säger nej till anti-etablissemangspartier och vi säger nej till extremism, sade  Renzi.

Själv tänker Renzi avgå, men först efter att en ny regering har bildats. Avgången är en logisk konsekvens av att Demokratiska partiets misslyckande, partiet har dalat från 25 till 18 procent. Många väljare har vänt partiet ryggen på grund av Renzi. Han har dragit partiet åt höger och är djupt impopulär.

Valets stora vinnare blev anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, som fick 32 procent. Samtidigt fick högeralliansens partier tillsammans 37 procent. Men inget alternativ kan självt bilda regering.

Istället för allians vill Femstjärnerörelsen ha ett lösare samarbete kring vissa frågor. Frågan är om högeralliansen kan tänka sig ett sådant samarbete, eller om nån annan lösning kan hittas. Det kan hända att det dröjer länge innan Italien har en ny regering.