Ny myndighet ska övervaka statsanställda i Kina

1:59 min

Kinesiska statsanställda ska övervakas av en ny myndighet. Den så kallade Inspektionskommissionen ska få i uppgift att bekämpa korruption och kommer att få makt att undersöka alla offentliganställda i Kina men också lärare och läkare. Myndigheten ska nu godkännas av den pågående Folkkongressen.

Kampen mot korruptionen har gjort Xi Jinping till det kinesiska kommunistpartiets mest inflytelserika ledare sedan Mao Zedong. Det är den kampen som blivit hans politiska varumärke och som gjort honom populär bland folk och fruktad av fifflande tjänstemän och politiska motståndare.

Nu ska kampanjerna mot korruption permanentas i en ny myndighet.
 
– Målet är stärka partiets förmåga att motverka korruption, och kommissionen ska täcka alla som arbetar inom den offentliga sektorn, förklarade Folkkongressens vice generalsekreterare Zhang Yesui, vid en presskonferens dagen innan Folkkongressen öppnade.
 
Den nya Nationella inspektionskommissionen kommer inte bara att få makt att övervaka partitjänstemän och anställda på centrala och lokala myndigheter utan också till exempel lärare och läkare som är offentliganställda.
 
Tidigare har kommunistpartiet främst använt sin interna Centrala kommission för disciplininspektion för att jaga fuskande partimedlemmar som berikat sig med hjälp av sina maktpositioner och skattebetalarnas pengar.
 
Den nya myndigheten ska skapas genom en sammanslagning av partiets disciplinkommission och andra myndigheter. Myndighetens funktion ska skrivas in i konstitutionen genom några av de sammanlagt 21 ändringsförslag som lämnats till Folkkongressen.

Folkkongressen har mest en ceremoniell funktion och förväntas godkänna ändringarna. Förändringen av grundlagen innebär förutom en ny övervakningsmyndighet också att tidsbegränsningen för presidentmakten tas bort.

Xi Jinpings maktspel inom kommunistpartiet inför partikongressen i höstas gör nu alltså permanenta avtryck också i den kinesiska lagstiftningen, som enkelt böjs efter partiets vilja.