Stora resultatskillnader i Stockholms skolor

1:49 min

På en del skolor i Stockholm blir inte ens varannan av niondeklassarna behörig till gymnasiet. De låga skolresultaten oroar föräldrar i Järvaområdet, där en stor andel elever inte blir behöriga.

Karta: Här är skolorna med lägst skolresultat

Skolresultaten skiljer sig kraftigt emellan Stockholms stads olika skolor. På en del skolor blir inte ens varannan av niondeklassarna behörig till gymnasiet, visar statistik från Skolverket.

Resultatet oroar flera föräldrar P4 Stockholm talat med.

– Vi är väldigt oroliga. Det känns ibland som att man är uppgiven. Som förälder försöker man ta barnen till skolan, men när barnen inte lyckas i skolan känns det lite uppgivet, säger Amin Ahmed som har barn i Hjulsta grundskola och själv är aktiv i en föräldraförening i området.

På tio av stadens skolor gick var tredje elev ut nian utan behörighet förra läsåret. Det är skolor i bland annat Bandhagen, Farsta, Hagsätra i södra Stockholm och Hjulsta, Husby, Rinkeby, Hässelby och Spånga i nordvästra Stockholm.

Två av de skolor där över hälften av eleverna inte blev behöriga till gymnasiet är Hjulsta grundskola och Rinkebyskolan. Pappan Amin Ahmed säger att många föräldrar pratar om att flytta sina barn därifrån – något han själv inte vill.

– Tyvärr är det många föräldrar som funderar på att flytta sina barn därifrån. Jag har funderat på att flytta till en annan skola, ett annat område. Men nu tänker jag att det inte håller, vi måste satsa på Hjulstaskolan för att det ska bli en bra skola, säger han.

Vi vill gärna att vi ska lyckas i kommunala skolan där vi bor. Vi kan inte bara fly på dagarna och sedan komma tillbaka på kvällen.

Lista: Så många är behöriga på respektive skola i Stockholm

Amin Ahmed är inte den enda som är bekymrad över låga skolresultat. Pappan Hagi Farah från Rinkeby är ordförande för Järva föräldraallians och han menar att samhället får mycket problem med de elever som inte når målen i nian.

– De är arga på samhället. De har rätt att få en riktig utbildning som kan bemöta framtida arbeten. Men om vi inte ger den chansen till 16-åringar, så struntar han eller hon i samhället och då kommer kriminella eller onda krafter in, säger Hagi Farah.