Tvingas låsa Kronbergshallen efter problem med ungdomsgäng

2:14 min

Efter oroligheterna med ungdomsgäng låser nu Kronbergshallen i Lysekil sina dörrar på kvällarna. 
– De bråkar, slår i fönster, och spottar, säger gymnastikledaren Rosa Patriksson.

Under flera månaders tid har Kronbergshallen i centrala Lysekil haft problem med ungdomar som tagit sig in i hallen och ställt till med oreda. 

– Vi har haft ungdomsgrupperingar som stört vid träningar och matchtillfällen, och de har tyvärr nyligen slagit sönder en handikapptoalett, säger Torgny Jansson, fritidschef på Lysekils kommun, och fortsätter:

– Toaletten blev droppen som fick bägaren att rinna över. Efter det beslöt vi att sätta stopp för det här. 

Under sportlovet beslöt kommunen för att ha låsta dörrar på Kronbergshallen. Något som man från kommunens håll inte är van vid.

– Vi har alltid haft en öppen hall, och vill egentligen ha en öppen anläggning eftersom det genererar intresse, säger Torgny Jansson. 

I hallen huserar flera föreningsledare som arbetar ideellt; en av dem är Rosa Patriksson. Hon tränar flickor i gymnastik i åldrarna fem till tolv. Hon berättar vilka problem hon haft med ungdomsgängen.

– Mina tjejer här har varit rädda. Senast idag fick jag reda på att en av tjejerna gått hem med magont för att hon varit rädd för dem här killarna. 

När fritidsledare sagt åt ungdomarna att skärpa sig eller också gå ut har det vid vissa tillfällen lett till hot eller skällsord.

En föreningsledare som vill vara anonym berättar för P4 Väst att hon blivit kallad för könsord av en 11-årig kille, men även gymnastikledaren Rosa Patriksson har fått en släng av sleven:

 – Jag har fått höra "du vet inte vad jag har gått igenom, eller vad man familj har gått igenom”, och att ”jag ska passa mig!”