Akut läge för utrotningshotade kaliforniatumlare

1:36 min

Kaliforniatumlaren är ett av världens mest utrotningshotade marina däggdjur. Flera räddningsinsatser har misslyckats och nu är läget mer akut än någonsin, rapporterar människor som kämpar för att rädda arten.

Sedan 1997 har antalet kaliforniatumlare minskat med minst 95 procent, från 567 registrerade exemplar, till 30 individer 2016.  Idag är de sannolikt ännu färre.

Enligt den mexikanska marinen, som också patrullerar bukten, är det illegala fisket dock inget stort problem längre.

– Det senaste ett och ett halvt åren har fisket minskat dramatiskt. Vi har total kontroll, säger Marco Antonio Pescina Ávila, befälhavare vid marinen i San Felipe.

Men det är en bild som varken avspeglas i statistiken över uppdragna nät, eller delas av andra involverade i kampen för kaliforniatumlaren.

– Det ser snarare ut som att fisket har intensifierats, säger Patricia Gandolfo, kampanjledare på organisationen Sea Shepherd, som drar upp otillåtna nät.

2015 förbjöds den stora merparten av allt fiske här, vilket har lett till enorm frustration i de samhällen som knappt har några andra inkomstkällor.

Samtidigt fortsätter det illegala fisket och riskerna för kaliforniatumlaren, något som Ramses Rodríguez Ramirez, ekolog som arbetat i området i 15 år, anser är ett tydligt bevis på att myndigheterna inte har gjort tillräckligt.

– Det krävs större vilja och fler resurser från myndigheterna, men även från civilsamhället, som måste trycka på myndigheterna hårdare, säger han.