FILM – RECENSION

Mask och kostym firar triumfer i "Tårtgeneralen"

2:54 min

Filip och Fredriks nya film är en verklighetsbaserad berättelse om Hasse P, entreprenören och Köpingbon som bestämde sig för att fixa världens längsta smörgåstårta.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Tårtgeneralen
Regissör: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Manus: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Skådespelare: Mikael Persbrandt, Agnes Lindström Bolmgren, Helena Bergström, Tomas von Brömssen m.fl.
Genre: Komedi
Betyg: 3 av 5

“Tårtgeneralen” är based on a true story. Hasse P finns, eller snarare fanns, han gick bort 2013, men vi ser honom på fladdrigt dokumentära bilder när han släpper rullatorn med ena handen och vinkar.

För Hasse P har enligt filmen en närmast legendarisk betydelse för staden Köpings självkänsla. Den man förlorade när Jan Guillou utnämnde sta’n till Sveriges tråkigaste. Klart man vill ta revansch. En trestegsraket, tårta, bok, långfilm. Och den här glidningen mellan fakta, dokumentär och fantiserad verklighet håller mig uppmärksam på ett bra sätt.

Jag plockar genast fram mitt exemplar av Guinness rekordbok 2018 som jag impulshandlade för ett tag sedan, och nu får oväntad nytta av. Söker febrilt i registret på smörgåstårta, hittar ett kapitel om matglädje, men där finns bara största burriton och högsta marsipanstrukturen. Ingen tårta, panik! Googlar istället och får träff på ”Longest smorgostarta”, 510,69 meter i Köping, den 9 mars 1985. Den finns!

Men det är inte bara Hasse P som är autentisk, berättarröst i filmen är Filip Hammar själv, han återberättar sin barndoms vedermödor i Köping. Lite Woody Allen, lite Barbro Lindgren, men mest helt eget, om vad det innebar att ha en fumlig frankofil till far, klädd i basker i en miljö där det var en helt annan sorts manlighet som räknades.

Därför är det extra lyckat med he-mannen Mikael Persbrandt i rollen som Hasse P, förvandlad till oigenkännlighet med valrossmustasch och högt hårfäste. Med svampig lösmage och en tröja i konstfiber löst hängande över axlarna spelar han fram en drinkare, loser och rörande drömmare. Och som när han ser tillbaka, den verklige Hasse P alltså, rankar tårttriumfen till det mest maxade ögonblicket i livet.

Det är när fiktionen och det dokumentära rör vid varandra, som den här filmen blir riktigt stark. Men Filips barndom förtjänar en egen film, där är han bara och skrapar.