Frankrike skärper lagstiftning mot sexuella övergrepp

1:44 min

Den franska sexualbrottslagen håller på att skrivas om. Och en av de centrala frågorna är hur man ska bestraffa sexuella trakasserier i det offentliga rummet som i kollektivtrafiken.

Exempelvis har 90 procent av kvinnorna i Paris drabbats av sexuella trakasserier, enligt regeringens talesperson Benjamin Griveaux.

Den franska regeringen har fastställt bötesbeloppet för sexuella trakasserier på gatan till 90 euro eller 900 svenska kronor.

Polisen ska kunna ta emot anmälningar direkt, förklarade regeringens talesperson Benjamin Griveaux i franska tv-kanalen BFM idag.

Det handlar om busvisslingar, tafsande och obscena tillmälen från främst män mot kvinnor och det som är ett så stort problem att 90 procent av kvinnorna i Paris säger att de drabbats i kollektivtrafiken och på andra offentliga platser.

Men ofta står ord emot ord problemet är svårt att komma åt, det medgav regeringens talesperson som sa att "vi måste i alla fall försöka".

Regeringen föreslår också att det ska vara straffbart att ha sex med den som är under 15 år och att brottet det rör sig om i första hand är "våldtäkt" och inte som ofta idag "sexuellt övergrepp".

Det senast uppmärksammade är "Fallet Sarah" där domstolen åtalar en 28-årig man för sexuellt övergrepp på en 11-årig flicka, ett brott som förutsätter samtycke.

Efter kritik och upprörd debatt om det är möjlig för en 11-åring att samtycka till sex, har president Macron uttalat att 15 år är en lämpligare ålder och det är nu det förslag som kommer att läggas fram i den nya lagen.

Ändringarna i sexualbrottslagstiftningen ska diskuteras i regeringen i veckan och en ny lagtext ska läggas fram i slutet av mars.