Krav från Metoo-rörelsen lämnades till minister

1:48 min

Den samlade Metoo-rörelsen med 65 olika upprop och över 100 000 namnunderskrifter överlämnades i dag till jämställdhetsminister Åsa Regnér i Stockholm.

Det är en rad krav som metoo-rörelsen ställer på regeringen och som rörelsen vill ska vara vallöften i höstens val.

Kraven överlämnades av Emma Fagervall som är representant för kvinnliga juristers upprop #medvilkenrätt.

– Det här är vittnesmålen från gränslöst modiga kvinnor, icke binära och transpersoner.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér var på plats och tog emot kraven.

– De flesta av dom här kraven har vi antingen påbörjat eller faktiskt genomfört. Och det gäller att akademiska yrken, läkare, psykologer, jurister, socionomer exempelvis, måste ha kunskaper om våld mot kvinnor innan man får sin examen. Det inför vi i sommar, sa ministern. 

– Vi förbättrar sexualundervisningen, det har varit en återkommande fråga, och den är väldigt viktig. Det kommer vi att göra innan mandatperioden är slut.

– Vi har också gett ett omfattande uppdrag till den nya Jämställdhetsmyndigheten att jobba med sexuella trakasserier, framförallt jobba med verkligheten. Varför genomförs inte lagar och regler som finns på det här området? Hur ser man till att ansvaret hamnar där det ska vara, nämligen hos cheferna. 

Krav på visselblåsarfunktion dit kvinnor anonymt ska kunna anmäla utreds enligt Åsa Regnér. Hon kan inte säga om det i vårbudgeten kommer att finnas en satsning på 200 miljoner kronor per år för bättre sexualundervisning i skolan, som Vänsterpartiet kräver.

Men jämställdhetsminister Åsa Regnér försäkrar att Socialdemokraterna kommer att ha med metoo-rörelsens krav på ökad jämställdhet i årets valrörelse.

– Jag tycker det är storartat, jag är faktiskt rörd över den uppställning som finns här i dag, därför att det har funnits en liten känsla i samhället av att, nä men nu kanske det har gått över och det var inte så viktigt.

– Men det är viktigt, och jag tycker att uppställningen här idag har verkligen visat hur orättvisor går på djupet hos kvinnor, som blir behandlade på ett nedlåtande sätt eller utsatta för våld.