Argentina öppnar för att legalisera abort

2:09 min

I Argentina ska kongressen nu inleda en debatt om det ska bli lagligt att göra abort. Debatten kom till efter att 71 kongressledamöter från flera olika partier skrivit under ett förslag om att de vill att det ska bli det.

Idag är abort enbart lagligt i Argentina efter en våldtäkt eller vid fara för kvinnans liv.

– De som är emot det här lagförslaget är inte för livet, de är för illegala aborter, för det är det argentinska kvinnor tvingas till idag. De fattiga kvinnor som inte kan betala för en säker abort riskerar livet med dagens lagstiftning, sa Victoria Donda, ledamot för vänsterpartiet Libres del sur.

Hon var en av de totalt 71 ledamöter från olika partier som igår presenterade lagförslaget om att legalisera abort.

– Vi må ha olika åsikter om mycket, men vi är eniga om att den här frågan måste diskuteras - den är central både för kvinnor och för den argentinska sjukvården, sa Brenda Austin från högerpartiet Union Civica Radical, som ingår i president Maurico Macris regeringskoalition.

Kampanjen för en fri och säker abort har pågått länge i Argentina, men tog fart på sociala medier för några veckor sedan, när tiotusentals argentinare uppmanade regeringen att initiera en debatt om frågan.

President Mauricio Macri, som själv är motståndare till fri abort, sa när kongressen öppnades i förra veckan att han hoppades att alla argument ska komma till tals.

Även om en majoritet av argentinarna idag stödjer fri abort så har frågan länge varit politisk känslig, både för höger- och vänsterregeringar. Påve Franciskus, som ju är argentinare, har opponerat sig mot lagförslaget. Det har även resten av den mäktiga katolska kyrkan i landet gjort.