Skåne

Han lämnade det kriminella livet bakom sig

4:36 min

Droger, kriminalitet och långa fängelsevistelser var 38-årige Maher Turkies liv fram till för ett par år sedan. Nu har livet tagit en helt annan vändning.

– Jag har suttit sex år ungefär, det spårade ut tidigt. Det började med att man snattade, umgicks med fel grupper, säger Maher Turkie. 

Sitt första fängelsestraff avtjänade han i Libanon. 

– Vi låg som sardiner, vi bodde i ett lite rum flera personer, ingen advokat, ingen rättegång förrän tre år senare. 

Efter avtjänat straff kom han tillbaka till Sverige, men trots upplevelsen i Libanon var det svårt att hålla sig på rätt sida av lagen. 

– Jag försökte ställa mig på benen igen, men jag mådde inte bra. Jag tog den kortaste vägen och hamnade i fängelset igen. 

Tror du inte fängelset har en avskräckande effekt? 

– När man är i sådana banor så tänker man inte så långt, när man kommer ut från fängelset tänker man på hur man ska överleva.

Istället för att planera nya brott försöker han nu hjälpa andra att hålla sig borta från kriminalitet. Med livesändningar på sociala medier bjuder han in anhöriga, brottsoffer och före detta kriminella.

– Man kan rädda liv med andras berättelser. Min berättelse kommer rakt ut från hjärtat och går in i deras hjärta, de vet exakt vad jag pratar om.

– Att utsätta familjen för sådana här grejer för man har glömt bort samvetet och känslorna för snabba cash, det är det som jag går in på.