RECENSION – FILM

"Lady Bird" – smart highschool-film med flickperspektiv

2:48 min

Idag på självaste kvinnodagen är det premiär för filmen ”Lady Bird”, en high schoolfilm med finess, femfaldigt Oscarsnominerad och i regi av Greta Gerwig.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Lady Bird
Regissör: Greta Gerwig
Manus: Greta Gerwig 
Skådespelare: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Lucas Hedges m.fl.
Genre: Drama/ komedi
Betyg: 4 av 5

Ja, där någonstans öppnar Lady Bird bildörren och faller ut i farten. Hon är klädd i skoluniform men med en ljusrosa, trasslig pagefrisyr som antyder att hon är i opposition mot systemet. Det vill säga vuxenvärlden, de katolska systrarna som driver skolan där hon går, och mamman som inte har några förhoppningar alls om att hon ska klara sig i livet.

Det är rappt och drastiskt och roligt skrivet. Och det är väldigt fascinerande att äntligen få se Greta Gerwig veckla ut sig som konstnär i egen rätt.

Jag har följt henne länge som skådespelare och manusförfattare, bland annat i filmerna ”Frances Ha” och ”Mistress America” av pojkvännen och filmregissören Noah Baumbach. Hon gör ofta roller om vimsiga unga kvinnor med kulturella ambitioner och i ”Lady Bird” gestaltas den här figuren av en helt suverän Saoirse Ronan. Hon lyckas precis skildra just den här osäkerheten och tonårsondskan, själva grymheten i att vilja framåt, uppåt och ömsa skinn. Det envisa identitetsbygget.

Lady Bird offrar sin bästa vän, den överviktiga Julie, hon som hjälpt henne att överleva skoltiden genom att bilda ett udda par. Allt för ett dödsdömt gästspel hos de coola rikemansbarnen.

Visuellt påminner ”Lady Bird” om en annan 80-talsklassiker i high school-genren: ”Pretty in Pink”, där den brokiga färgsättningen och de second hand-knasiga kläderna får gestalta den här dubbla strävan efter att vara unik och populär samtidigt.

Alla de obligatoriska momenten i skolfilmen går att pricka av: De knasiga föräldrarna, den töntiga men älskade bästa kompisen, den trevande förälskelsen, längtan efter att få tillhöra coola gänget och så finalen; skolbalen - the Prom. Denna fluffiga gräddbakelse till fest som verkar fortsätta traumatisera det unga Amerika. Men även om de olika momenten är välbekanta, så lyckas Greta Gerwig förvandla high school-filmen till stor konst.