Giron/Kiruna

Bakom stängda dörrar fick representanter ta del av förarbetet om en sanningskommission

I vilka områden finns det ett behov för en sanningskommission och vad skulle det innebära för samer i Sverige, det diskuterade bland annat Sametingets styrelse och representanter från samiska organisationer på ett möte i Kiruna.

Mötet hölls bakom stängda dörrar när arbetsgruppen för sanningskommissionen presenterade sitt arbete för Sametings styrelse, Sametings representanter och representanter från samiska organisationer. Efter mötet var alla mötesdeltagarna överens.   

- Vi har en bra grundplan nu men vi måste fortsätta grundliga samtal oss emellan. Vi måste för besluta om det här på politisk nivå och sen måste vi också få med de samiska folket. Vi har organisationer som utöver det också måste få framföra sina åsikter. Det kommer ta tid och jag tycker inte det gör något att det tar tid, vi har många processer i Sápmi som har tagit tid, säger Per-Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande. 

Isak Utsi är med i arbetsgruppen för sanningskommissionen och han är väldigt nöjd med arbetet de har lyckats komma fram till. 

- En sanningskommission måste vara en process mellan Sverige och Sápmi och samerna och att vi med det skapar ett förhållande mellan folken, en gemensam historia som vi faktisk erkänner och förstår. Och att det kan leda till att vi kan lösa andra knutar i samepolitiken också. Och faktisk börja prata om att det faktisk pågår kolonisering idag och den måste staten erkänna och förändra, säger Isak Utsi från Sáminuorra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio