Förmögen jordbruksdirektör tror han kan rubba Putin

2:13 min

Kommunistpartiets presidentkandidat är en kapitalstark jordbruksdirektör, som just nu ligger tvåa enligt opinionsmätningarna. Till skillnad från flera av de sju, som utmanar Vladimir Putin, anser Grudinin att han kan vinna.

– Kom igen 19:e mars då jag planerar att vara president, säger 57-årige Pavel Grudinin.


Hans kandidatur var oväntad och även hur han exponerats i statskontrollerad tv.

Där har hans framgångar på Leninsovchosen hyllats, det sociala företagandet, lite som ett minisovjet strax utanför Moskva med gratis skola, daghem och sjukvård för 4 000 boende på sovchosen.

En hel del har Grudinin betalat ur egen kassa, men den exakta finansieringen är hemlig.

Hans egna finanser höll på att fälla honom, några konton i Schweiz hittades samtidigt som Grudinin försvann från Kremlkontrollerade medier.

Var han står ideologiskt är svårt att beskriva. Han var medlem av maktpartiet Enade Ryssland, men kallar sig idag socialist. Kommunist är han inte, säger han.

Med sin kraftiga mustach liknar han Stalin, som han gärna framhåller som en stor ledare.

– Även sovjetiska kommunistiska partiet gjorde fel. En del var inte rätt, men generellt spelade Stalin en enorm roll i vår historia, säger Grudinin.

Samtidigt med Stalinvurmen är Grudinin djupt religiös, han lät döpa sig som 40-åring. Sveriges Radios utsända frågar hur det går ihop med Stalintidens förtryck av troende:

– Har ni sett kyrkan, som byggts för sovchosens pengar, därinne finns ikoner jag köpt för egna pengar. Folket ville ha en kyrka och det fanns inte så vi byggde en för fem år sen. Stalin prisades vid sin död av kyrkans överhuvud, metropoliten. Men historien är oviktig det är framtiden som gäller, säger han.

När presskonferensen är slut kommer Grudinin och lägger armen om mig föser mig framför sig för att fortsätta diskutera trosfrågor.