Carl Jan Granqvists vintips vecka 10

Vinvärldens kvinnor

6:09 min

Hur är det med inflytelserika kvinnor i vinbranschen? Det är ofta en mansvärld men några lysande undantag finns, berättar vår vinciceron Carl Jan Granqvist.

Champagne-regionen har en stolt tradition av starka änkor som drivit sina champagne-hus, exempelvis Barbe-Nicole Ponsardin, som under 1800-talets sex första årtionden la grunden till världsberömda Veuve Clicquot Ponsardin, i Sverige känt som Gula Änkan. På senare tid har det hänt mycket och oavsett om det gäller inköpare, vinskribenter eller sommelierer finns det idag allt fler kvinnor representerade i den absoluta världstoppen, berättar Carl Jan.

Franskt vitt vin på 75 cl flaska Clotilde Davenne Chablis 2016 nummer 6307 på Systembolaget

– Smakar vin framställt av eller för kvinnor på ett särskilt sätt? Kvinnor har överlag ett känsligare doft och smaksinne än män och därmed en lägre acceptansnivå för obalans i ett vin. Det är anledningen till att många kvinnor som inte är så intresserade av dryck väljer söta alternativ, säger Carl Jan. Kvinnor är inte mindre benägna att uppskatta torra, syrliga, eller sträva viner. Den typen av vin måste vara mer välgjort och välbalanserat än vad många mindre känsliga män kräver. 

Clotilde Davenne är en fransk vinmakerska som skapar drycker med elegant precision.

Doft: Mycket elegant doft, ren som en fjällbäck, vilken bjuder på ett finstämt inslag av vårblommor, krispigt äpple och citrus.

Munhåleupplevelse: Bentorr smak med knivskarp syra och ett läckert mineralsalt avslut.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 169 kr

Italienskt rött vin på 75 cl flaska Foradori Teroldego 2015 nummer 95059 på Systembolaget

1984 fick Elisabetta Foradori, blott 20 år gammal, ta ansvaret över familjeegendomen. Idag är hon en förgrundsfigur i den lite okända men kvalitetsmässigt intressanta regionen Trentino i norra Italien.

Odlingsklimatet har en god balans av svalka från alperna och milda vindar från medelhavet. Teroldego heter den viktigaste röda druvsorten och ger ett strukturerat vin i klassisk mat- eller lagringskrävande stil.

Doft: Elegant doft av syrliga körsbär med eteriska övertoner av viol, kanel och nymalen svartpeppar.

Munhåleupplevelse: Stram och mycket elegant smak med finkornig tannin och frisk syrlighet som med fördel mjukas upp med en rosastekt skiva kalvkött.

Alkohol: 12.5 %

Pris: 199 kr

Australienskt rött vin på 75 cl flaska Keyneton Euphonium 2013 nummer 99075 på Systembolaget

Prue Henschke står bakom vinodlingen hos en av australiska Barossa Valleys mest klassiska firmor. Här är man av den klassiska filosofin att vinet görs i vingården. I jämförelse med majoriteten av konkurrenternas viner är dessa osedvanligt eleganta för att komma från ett så varmt och solstekt område. Dessutom har det en struktur och syra som gör att vinet oftast är lagringsbart i decennier, utan att för den sakens skull förlorat den generösa australiska frukt som gör att vinet kan njutas ungt. Det här vinet är en blandning till en hälft bestående av shiraz och till den andra utav bordeauxdruvor.

Doft: Generös doft av syltade svartavinbär med inslag av plommon, choklad, kryddnejlika och en aning av grillat hängmörat kött.

Munhåleupplevelse: Generös, munfyllande och mycket fruktintensiv smak med mängder av mjuka tanniner som harmoniskt ligger kvar långt efter att man svalt vinet.

Alkohol: 14 %

Pris: 429 kr