Finansexperten: Så kommer du igång med aktiesparandet

5:51 min

Fler män än kvinnor sparar i aktier och fonder. Det är ett problem tycker finansexperten Sandra Bourbon som uppmuntrar kvinnor att ta steget in på börsen.

Kvinnor lägger generellt sina pengar på banken, medan män i större utsträckning investerar i aktier.

– Det har mycket att göra med ekonomiskt självförtroende. Man har sett att kvinnor har ett lägre ekonomiskt självförtroende än män men att det är obefogat, säger Sandra Bourbon, finansexpert och grundare av Framtidsfeministen, och fortsätter:

– När vi väl väljer ut aktier så är vi bättre än män på att göra det. Vi är bättre långsiktiga ägare, tar mindre risker och köper och säljer mindre. På så sätt får vi bättre avkastning helt enkelt.

Enligt Sandra Bourbon är det viktigt att fler kvinnor får upp ett intresse för aktiehandel.

– För mig handlar det både om makt och om avkastning på mina pengar. Att äga aktier är att äga delar i bolag, vilket gör att vi kan sätta press på dem – på att styrelsen ska bli jämställd, att ledningen ska vara jämställd och det blir som ett vattenfall. Så det är jätteviktigt att äga, säger hon.

Sandra Bourbons tre bästa tips för att komma igång med aktiesparandet:

  1. Kom igång - det är det viktigaste. Starta ett investeringssparkonto och investera inte mer än du har råd att bli av med.

  2. Hitta någon att göra det tillsammans med – det blir roligare då.

  3. Investera i något som betyder något för dig – även då blir det roligare.

 Hör en längre intervju i spelaren ovan!