Säpovittne kunde inte svara på frågor i bombrättegång

2:59 min

Bevis från teknisk övervakning hade kunnat stärka åtalet mot nazistledaren Victor Melin för ett av bombattentaten i Göteborg, men Säpovittnet som hördes i rättegången kunde inte svara på frågorna som ställdes i rätten.

– Teknisk övervakning är en sorts positionering, där man kan se positionering. Närmare tekniska detaljer kan jag tyvärr inte detaljera, det är min okunskap, sa säpovittnet samordnare 1767 i rättegången.

Rättegången handlade om en serie bombattentat i Göteborg förra vintern. Den allvarligaste åtalspunkten gällde en bomb som exploderade utanför ett flyktingboende där städaren Lamin Bojang skadades svårt.

– Jag sitter i rullstol nu, jag kan inte gå jag kan inte stå upp, sa Lamin Bojang i rättegången. 

Säpo sade sig, med hjälp av GPS övervakning av nazistledaren Viktor Melins bil, kunnat binda honom till köpet av tre äggklockor som var identiska med den som använts i bomben. Men kammaråklagare Mats Ljungqvist valde att inte visa upp någon rapport från den GPS övervakningen. Han tyckte att det räckte med att en samordnare på Säpo vittnade. 

– Här är en person som är ansvarig för den här typen av frågor på Säkerhetspolisen som kom, hördes, berättade om de här omständigheterna, vilket jag tycker är ett alldeles utmärkt sätt att ta upp den här formen av bevisning.

På så sätt skulle rätten övertygas om att Viktor Melin varit vid en Coopbutik i Göteborg vid två tillfällen, den 31 december och 2 januari, exakt då någon köpte äggklockor där.

Men vittnet från Säpo hade svårt att svara på försvararnas frågor och verkade inte veta när GPS-övervakningen använts eller hur den gick till.

Har ni använt den typen av övervakning vid andra tillfällen, jag tänker närmast kring den 30 och 31 december?

– Ja, det har jag inga detaljer kring, men det kan jag tänka mig. 

Hur genomfördes i så fall den övervakningen? Är det via telefon eller hur går det till? 

– Jag kan tyvärr inte beskriva detaljer kring hur den här positioneringen gick till.

När domen i hovrätten föll räckte inte bevisningen till. Victor Melin friades. Hanteringen av bevisningen kring äggklockan spelade en stor roll.

– Det var ett viktigt bevis, vem som inhandlar de här äggklockorna, säger Ralf G Larsson, som är hovrättspresident för Hovrätten för Västra Sverige.

Så om det är så som åklagaren påstår, att det fanns teknisk bevisning, så hade det varit viktigt?

– Det hade varit viktigt, säger Ralf G Larsson.

Nazisten Viktor Melin fälldes för två andra bombdåd, men får sänkt straff.