Tomas Ramberg: Löfven riskminimerar – men Hallengrens uppgift blir svår

Lena Hallengren har två tunga jobb inför valet, det ena blir att kyla ner upprördheten i LSS-frågan och den andra att värva röster på äldrefrågorna. Det är därför logiskt att statsministern väljer en rutinerad socialpolitiker till Åsa Regners efterträdare, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Den första frågan är defensiv. Det gäller för Hallengren att desarmera LSS som en valfråga. Funktionsrättsrörelsen och oppositionen angriper regeringen för de försämringar som drabbat utsatta personer genom minskad rätt till assistans. "LSS är en skitfråga för oss", som en socialdemokrat illusionslöst uttrycker saken i samtal med Ekot.

Regeringen hävdar att försämringarna beror på rättsliga utslag och inte politik men faktum är att regeringen velat minska kostnaderna även om den framför allt pekat ut penningläckage till kriminella som problemet. Efter en opinionsstorm tvingades Hallengrens företrädare i vintras presentera lagändringar i ett försök att lugna kritikerna. Upprördheten blossade upp på nytt när det läckte från en utredning och framkom att det finns resonemang om att ta bort assistans för de äldsta och yngsta.

Lena Hallengren aviserar nu att hon ska söka "breda överenskommelser" om LSS. Vilket i klartext betyder att försöka få till en blocköverskridande uppgörelse med motiveringen att LSS ska vara trygg oavsett vem som vinner valet.

Ett lika viktigt skäl är förstås att pacificera en farlig valfråga, framför allt Liberalerna och Kristdemokraterna angriper regeringen på assistansfrågan – Vänsterpartiet lika så.

Förmodligen hoppas Stefan Löfven att Hallengren ska få med sig de borgerliga partierna på en lösning  som  tillfredsställer finansdepartementets önskan att strama åt kostnaderna för assistansen. Samtidigt som den politiska risken delas med allianspartierna. De som riskerar att förlora på en sån uppgörelse är de människor som vill ha assistans.  

Men att få till en uppgörelse är lättare sagt än gjort.

Alliansen är inte särskilt intresserad av att hjälpa regeringen ur dess bryderi. Det närmaste halvåret går valkampen före. Alliansen är dessutom troligen splittrad i frågan. Ska regeringen få med Liberalerna och/eller Kristdemokraterna på ett avtal om LSS måste det framstå som så generöst att den borgerliga partnern kan utmåla det som en seger.

Men ett sånt upplägg är inte särskilt attraktivt för det stora allianspartiet Moderaterna som aldrig har gjort reformen till sitt skötebarn. Och som Centerns agerande i frågan om de ensamkommande visar är det ytterst känsligt för enskilda allianspartier att göra upp med regeringen i ett läge där alliansen framför allt behöver reparera sin skamfilade enighet.

Mycket talar därför för att regeringen får reda ut LLS-problemet på egen hand. Stefan Löfven har sen ett tag tillbaka försökt övertyga om att regeringen inte vill försämra systemet. Och Lena Hallengren undvek idag frågor om kostnader och framhävde i stället att det handlar om en "fundamental rättighetslagstiftning".

Hallengrens andra viktiga - och mycket tacksammare - valfråga blir äldreområdet. Inte för att det saknas problem inom äldrepolitiken. Men Socialdemokraterna talar gärna äldrefrågor eftersom hyfsat många väljare har förtroende för partiets politik på området.

Här finns också en av Socialdemokraternas attackfrågor inför valet: Skatten på pensioner där partiet ju lovar att avskaffa "pensionärsskatten" alltså skillnaden mellan skatt på pension och lön. Medan allianspartierna anklagas för att skapa ny klyfta med ytterligare jobbskatteavdrag. Hallengren sa sig idag vara sugen på att ta den debatten "varje dag".