Inga eldrivna lånecyklar i Stockholm i år

1:19 min

Det blir inga eldrivna lånecyklar i Stockholm i sommar. Istället blir de gamla lånecyklarna kvar ett år till, eftersom överklaganden av upphandlingen av de nya cyklarna har dragit ut på tiden.

– Det har överklagats av två parter till förvaltningsdomstolen, så i väntan på förvaltningsdomstolens beslut så händer ingenting, säger Johan Sundman som är projektledare på Stockholms trafikkontor.
 
Vad tänker du om det här då, att det blir en försening?

– Det är frustrerande att det tar sådan tid för domstolen att komma till beslut, och det gäller ju inte bara den här upphandlingen utan det gäller ju väldigt många upphandlingar i hela Sverige.

– Samtidigt är det ju viktigt att möjligheten att överklaga upphandlingar finns kvar ostört, men man kan ju önska att det skulle gå lite snabbare, säger Johan Sundman.

Det var i höstas som Stockholms stad presenterade det nya upphandlade lånecykelsystemet som företaget JCDecaux skulle driva. De nya cyklarna skulle vara eldrivna, de skulle vara betydligt fler än i det gamla systemet och de skulle finnas över hela staden. Alltså även i Stockholms förorter.

Men upphandlingen överklagades, och domstolen har ännu inte kommit med något besked. Därför har staden förlängt det gamla avtalet med Clear Channel, och följden är alltså att de gamla lånecyklarna placeras ut igen från den 1 april i år.