Presidentkandidaten Ksenija Sobtjak kräver att rysk topp-politiker avgår – efter anklagelser om sexuella trakasserier

1:27 min

I dag på Internationella kvinnodagen firar Ryssland helg i fyra dagar. Men presidentkandidaten Ksenija Sobtjak höll ensamdemonstration utanför ryska parlamentet och krävde Leonid Slutskis avgång. Han anklagas för sexuella trakasserier av flera kvinnor. I dag bad han dem om ursäkt via sociala medier eftersom det är just kvinnornas dag.

– Minns att 8:e mars inte bara är dagen då män gratulerar kvinnor och säger vackra ord. Nu är det 2000-tal och fortfarande kan en parlamentariker som Leonid Slutskij ostört utsätta kvinnliga reportrar i duman för sexuella trakasserier.

Ksenija Sobtjak demonstrerade utanför duman idag med kravet att Slutskij ska avgå. Flera politiska reportrar har vittnat om Slutskijs sliskiga sexuella anspelningar och inviter.

Dumans talman svarade att de inte borde vara i duman då.  En ledamot från samma parti som Slutskij, en kvinna, protesterade och krävde en ny lag mot sexuella trakasserier.

Kvinnorna som råkat ut för Slutskij kommer både från ryska medier och från brittiska BBC. Det finns bandade bevis mot honom. Hans partiledare Vladimir Zjirinovskij kandiderar mot Sobtjak i presidentvalet. Vid en tv-sänd debatt kallade han henne för hora.

Men Slutskij har dagen till ära bett alla, som känner sig trakasserade av honom om förlåtelse. Det var inte illa menat, skriver han på sin Facebooksida. Sotjak nöjer sig inte, hon kräver fortfarande att han avgår.