Nackproblem allt vanligare bland barn

2:32 min

Allt yngre barn söker hjälp för smärtor i nacke och rygg. Larmet kommer från fysioterapeuter som jobbar med ungas smärtproblematik – och som menar att böjda nackar över telefonskärmar kan vara en av orsakerna till ökningen.

För elever i dag blir det många timmar framför en skärm. Först i skolan och sedan på fritiden med mobilen eller framför läxorna eller spelen vid datorn – och mycket sådan här skärmtid i dåliga sittställningar kan leda till nack- och rygg problem.

Celine som går i sjuan i Helsingborg beskriver ett typiskt mobilbeteende som hon delar med många unga i dag.

– Jag använder den hela tiden. När jag äter, när jag pluggar och på kvällen. När jag sitter mot väggen får jag böjd nacke och ont så jag har börjat ligga ner i stället.

Marlene Olsen Öbrink är en av de två skolsjukgymnaster i Skåne som har mottagning och avtal med regionen. I hela landet är Marlene Olsen Öbrink en av fyra som fortfarande jobbar riktat mot skolan. På sin mottagning i Malmö möter hon dagligen grundskolebarn med smärtproblem i rygg och nacke som man normalt brukar se hos vuxna.

– I och med att du har både skärmen och mobilen i skolan och mobilen även på rasterna så har den naturliga rörelsen minimerats under dagen. Det är det som oroar mig.

Marlene Olsen Öbrink efterlyser en större kunskap om ergonomi i skolan.

– Har du inte rätt kunskap kan smärtan bli en del av dig alldeles för tidigt i livet. Det finns inga sjukgymnaster i skolan som berättar om detta. Man har inte prioriterat det, säger Marlene Olsen Öbrink.