Fängslade förläggaren mår bra enligt Kina

1:03 min

Kina tillbakavisar det svenska utrikesdepartementets kritik mot att den fängslade svensk-kinsesiske förläggaren Gui Minhai inte fått träffa en svensk läkare.

– När det gäller den svenska sidans obefogade kritik, så kan Kina absolut inte acceptera den, säger Geng Shuang, en representant från det kinesiska utrikesdepartementet.

Kina uppger att Gui Minhai är vid god hälsa, och att han själv nekat erbjudandet att träffa en svensk läkare. Detta efter att Sverige på onsdagen begärt att läkaren skulle få tillträde till Gui Minhai. Men kinesiska myndigheter vägrade.

Den kinesiska sidan slår ifrån sig kritiken.

– Trots att den svenska läkaren anlände utan inbjudan, så informerade den kinesiska sidan Gui Minhai om att läkaren hade kommit för att göra en undersökning, säger Geng Shuang en företrädare från det kinesiska utrikesdepartementet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dessutom hävdar talespersonen att Kina redan har gjort en medicinsk undersökning av Gui Minhai, och att han mår både psykiskt och fysiskt bra. Enligt samma person ska Gui Minhai inte velat träffa den svenska läkaren.

Enligt dottern Angela Gui så kan Gui Minhais tillstånd vara livshotande. Han ska ha fått symptom som kan tyda på att han drabbats av nervsjukdomen ALS.

Att Kina säger att Gui Minhai själv nekat till läkarbesöket förändrar ingenting enligt UD:s presschef Patric Nilsson.

– Om vi tittar på det uttalande som utrikesministern gjorde i går så säger hon att vi fortsätter arbetet med full styrka. Och det står vi fast vid. Det förändras inte av det besked som Kina har gett i dag, säger Patric Nilsson.

Att ni fortsätter att jobba med full kraft, vad innebär det?

– De löften som vi har fått tidigare från den kinesiska sidan, vad gäller möjligheten för Gui Minhai att träffa en svensk läkare, det gör att vi fortsätter att kräva att han ska få möjlighet att göra det. Vi fortsätter att kräva att han ska frisläppas så han får möjlighet att träffa sin dotter och sin familj, säger Patric Nilsson.

– Det var också en av anledningarna, när vi såg att detta nekades, att vi kallade upp den kinesiska ambassadören till UD. Han var inte i landet just då, så då kom ambassadörens ställföreträdare till UD. Vi framförde vår starka kritik kring att detta inte gjordes möjligt, säger Patric Nilsson.

Att Kina nu säger att han mår bra både psykiskt och fysiskt, hur ser ni på de uppgifterna? Är det något som ni litar på?

– I det här fallet förändrar det ingenting, utan våra krav kvarstår, säger Patric Nilsson.

Minhai drev tidigare ett bokförlag som gav ut satirböcker om kinesiska ledare. Han släpptes fri av kinesiska myndigheter i höstas, men greps igen i januari.