Kontroversiell imam föreläser i Umeå

3:09 min

På lördag håller imamen Abu Muadh föreläsningar på Ålidhems fritidsgård. Journalisten Magnus Sandelin, som studerat religiös extermism, menar att imamen företräder en radikal tolkning av Islam.

På lördag kommer den kontroversielle imamen Abu Muadh att hålla förläsningar på Ålidhems fritidsgård i Umeå på temat kärlek, relationer och äktenskap. En av kritikerna till imamen är journalisten och författaren Magnus Sandelin som menar att Abu Muadh företräder en radikal tolkning av Islam och uppmanar unga till att strida för Allah.

– När det åkte många unga människor till Syrien för att ansluta sig till olika jihadistiska grupper så lyfte han fram det fina med att göra den här typen av jihad och bli martyr, säger Magnus Sandelin.

Abu Muadh har inte velat bli intervjuad av P4 Västerbotten, utan hänvisar till ett uttalande i Västerbottens-Kuriren där ha förnekar att han uppmanar till jihad och att hans tal om martyrskap inte behöver kopplas till terrorgrupper.

Abu Muadh har bjudits in till Umeå av Islamiska föreningen i Västerbotten. De vill heller inte ställa upp på en intervju, utan hänvisar till en intervju med Västerbottens-Kuriren. Där säger sekreteraren Mohannad Hammoud bland annat det fanns ett önskemål från medlemmarna om att bjuda in Abu Muadh och att han inte känner honom och därför inte kan uttala sig om honom som person. Han säger vidare att föreläsningarna enbart kommer att handla om kärlek, äktenskap och relationer.