Grekiska militärer hotas av åtal i Turkiet

2:04 min

Den ansträngda relationen mellan grannländerna och Nato-medlemmarna Grekland och Turkiet har åter satts på prov efter att två grekiska militärer av misstag tagit sig in på turkisk mark.

Nu hotas de av åtal och i Grekland växer oron för att Turkiet tänker utnyttja situationen för att dra politiska fördelar.

– Vi i kommissionen hoppas på en smidig och positiv lösning, i en anda av grannsämja mellan två länder som dessutom är med i Nato, sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas när han kommenterade fallet under en pressträff i Bryssel för några dagar sedan.

Men nu har över en vecka gått och de två grekiska militärerna sitter fortfarande fängslade i Turkiet.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu kan de komma att åtalas för försök till militärspionage och för att ha gått in i ett förbjudet militärt område.

Det har inte bekräftats från officiellt håll.

Själva hävdar de båda militärerna, liksom det grekiska försvaret, att de av misstag förirrade sig in i Turkiet på grund av dåligt väder.

En talesperson för Turkiets regering sade tidigare i veckan att man från turkisk sida inte tänker försöka få till någon slags utväxling mellan de båda grekerna och de åtta turkiska militärer som flydde i en helikopter till Grekland efter det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016.

Turkiets ledning reagerade med stor ilska när en grekisk domstol förra året sade nej till Turkiets begäran om att få dem utlämnade.

Och i Aten oroar man sig nu för att man från turkisk sida tänker utnyttja situationen politiskt. Under ett regeringsmöte i tisdags ska premiärminister Alexis Tsipras enligt grekiska medier ha sagt att varje försök från Ankaras sida att dra fördel av det inträffade vore, citat "till skada för Turkiet".

I fredags beskrev Greklands försvarsminister Panos Kammenos de fängslade grekiska militärerna som "gisslan".

Greklands regering har flera gånger i olika sammanhang uttryckt oro över ett alltmer aggressivt turkiskt beteende i Egeiska havet med regelbundna kränkningar av grekiskt luftrum och tidigare i år rammades en båt från grekiska kustbevakningen av en turkisk patrullbåt i en del av Egeiska havet som länderna fortfarande tvistar om.