Temperaturen höjs i irländsk abortstrid

1:56 min

I Irland har tiotusentals människor demonstrerat i helgen mot regeringens förslag att tillåta aborter till och med vecka tolv under graviditeten. I dag är abort nästan helt förbjudet I Irland. Senare i vår ska en folkomröstning hållas om abortlagstiftningen.

Demonstrationerna i abortfrågan blir allt intensivare och den här helgen är det irländarna som är mot abort som har dominerat på gatorna i Dublin och i andra städer i landet.

De vill ha kvar det åttonde tillägget i grundlagen som säger att ett foster och en kvinna har samma rättigheter.

I fredags debatterades ämnet i det irländska parlamentet och då gjorde landets minoritetsregering klart att den vill ha stora ändringar i abortlagstiftningen.

Abort ska tillåtas upp till vecka tolv i graviditeten utan att någon motivering behövs, tycker regeringen.

Det var det som fick igång abortmotståndarna, som kallar sin kampanj för "Pro-Life".

Katie Ascough, som kampanjar mot abort, sade på en presskonferens att många irländare inte skulle finnas i dag om det inte vore för abortförbudet.

Men de som är för aborter menar att lagstiftningen inte fyller någon funktion eftersom de som vill göra aborter löser det utanför lagen.

Tusentals irländska kvinnor åker varje år till England och gör aborter eller tar dagen-efter piller som också är olagliga.

Folkomröstningen som troligen ska hållas den 25 maj handlar bara om abortförbudets plats i grundlagen. Ska det vara kvar där eller inte.

Om de som vill ha bort förbudet vinner, vilket opinionsundersökningarna pekar på, är det sedan upp till parlamentet att göra en ny lagstiftning utanför grundlagen.

Det är där regeringens förslag om att tillåta abort till och med vecka tolv kommer in i bilden.