Traktorupproret får pris för kampen mot E22-dragningen

0:54 min

Aktivistgruppen "Ändra vägförslaget Lösen – Jämjö" i Karlskrona tog i går emot 5 000 kronor för att fortsätta sin kamp. Men hoppets låga lyser allt svagare.

Det är lantbruksorganisationen Den Goda Jorden i Hallands län som har prisar aktivisterna för arbetet mot den nya sträckningen av E22 mellan Lösen och Jämjö.

– Det känns jättekul såklart och överraskande, säger Markus Karlström som ligger bakom aktivistgruppen.

Alternativa lösningar
I motivationen står det att gruppen får priset för att de värnat om jordbruksmark och med alternativa lösningar mobiliserat lokalsamhället och skapat imponerande mediaintresse.

– Prispengarna kommer vi använda för fortsatt arbete att påverka vägförslaget så det gör så lite iuntrång på jordbruksmark som möjligt, säger Markus Karlström som var på plats i Halland i går för att ta emot priset och hålla en föreläsning. 

Ser inte ljust ut
Det har gått ett år sedan runt 100 lantbrukare med traktorer samlades i Jämjö i en demonstration mot Trafikverkets planer på att bygga om E22 mellan Lösen och Jämjö.

Trafikverkets vägplan ligger nu för granskning och Markus Karlström medger att det inte ser så ljust ut.

– Men vi kommer på alla sätt och vis försöka få till en ändring. Vi kommer överklaga detta och vi kommer överklaga till regeringen.