USA anklagas för att blanda sig i ryska intressen

1:47 min

Ryske presidenten Vladimir Putin avfärdar i en amerikansk tv-intervju all rysk inblandning i amerikanska val.

Däremot hävdar Putin har USA alltid blandat sig i ryska angelägenheter. De 13 åtalade ryssarna i USA kanske inte ens är ryssar utan ukrainare, tatarer eller judar, säger Putin:
 
– De kanske inte är ryssar, utan ukrainare, tatarer eller judar, som har ryskt medborgarskap eller de kanske har amerikanskt green card. Det måste undersökas, säger ryske presidenten Vladimir Putin om de 13 åtalade ryska medborgarna, i amerikanska tv-kanalen NBC.


Att Putin nämner judar har kommenterats ilskat i Israel, där Putin annars har starkt stöd.

Intervjun gjordes i två omgångar 1:a och 2:a mars i St Petersburg och Kaliningrad av Megyn Kelly.

En stor del handlar om den misstänkta ryska inblandningen i amerikanska presidentvalet och om de 13 ryska medborgare, som åtalats.

En av dem brukar kallas Putins kock Jevgenij Prgozjin, men honom vill Putin inte alls kännas vid, som vän.

En "småföretagare", som presidenten inte har något att göra med. Enligt Putin är det "omöjligt" för Ryssland att genomföra någon påverkan av val, medan USA "alltid" blandat sig i ryska val.

Som bevis framför Putin att internet kontrolleras av amerikanska företag och inte av ryska.

Han påstår också att Ryssland förgäves försökt få fram avtal om cyberkrig med USA, men nekats sådana. När Kelly frågar om Putin, som 65 år kanske suttit länge nog som president, ser Vladimir Putin irriterad ut och säger:
– Många politiker är äldre än jag och arbetar fortfarande aktivt. Den som kommer först måste ta ansvar och arbeta hårt, men vi har författningen och den följer jag. Jag har aldrig ändrat i författningen, sa Putin.

Enligt rysk författning kan Putin inte omväljas till ännu en period 2024, något som det spekulerats en hel del kring.