Dörrknack ska få utrikesfödda att rösta

1:29 min

Nu ska valdeltagandet bland utrikesfödda öka.

Den statliga myndigheten MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, betalar sammanlagt åtta miljoner kronor till ett antal organisationer så att fler ska rösta i årets val.
 
– Valdeltagandet är extremt lågt i Rinkeby. Vi kommer att samla människor genom workshops, utbildningssatsningar och visa på fördelarna med att rösta i ett val, säger Jörgen Strandberg ordförande för Rinkeby folkets hus som fått pengar från myndigheten.

Det rör sig om 20 organisationer och föreningar i landet som beviljats statliga medel på flera hundra tusen kronor vardera för att få fler att rösta.

Syftet är att pengarna ska användas till aktiviteter och informationskampanjer om det svenska valet i september.

Enligt MUCF så kommer man att fokusera på personer som bor i områden med hög arbetslöshet och som har låg eller ingen utbildning alls.

På folkets hus i Rinkeby så kommer man till exempel att använda pengarna för att knacka dörr bland de boende för att informera om det svenska valet och hur man röstar.
 
– En idé vi har är att anställa tio ungdomar under fyra veckor i sommar. Den första veckan kommer att gå till att utbilda ungdomarna om vad valet innebär. Sedan är meningen att de som volontärer ska gå och knacka dörr tillsammans med vuxna ansvariga personer, säger Jörgen Strandberg som är ordförande för Rinkeby folkets hus.

Enligt honom är det positivt ur två aspekter, dels att ungdomar i dessa områden sysselsätts i arbete, men också att de kommer att sprida viktig information om valet.

Dahir Jeyte som bor i en av Stockholms förorter berättar att han kommer att rösta i årets val, men att han samtidigt förstår varför utrikesfödda röstar i lägre utsträckning.
 
– Det beror på olika saker, en del har inte kunskapen om hur man röstar. Samhället behöver uppmuntra dessa personer och förklara att det är viktigt att rösta, säger Dahir Jeyte.