Sannolikt att Ryssland ligger bakom giftattacken

1:41 min

Det är "högst troligt" att det är Ryssland som försökt förgifta den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Theresa May sade i sitt uttalande att Sergi Skripal och hans dotter förgiftades med ett militärt nervgift som tagits fram i Ryssland. Det, samt det faktum att Ryssland tidigare har sett ryska avhoppare som legitima måltavlor, har gjort att den brittiska regeringen dragit slutsatsen att Ryssland ligger bakom attacken. Det finns nu två möjliga förklaringar till vad som hänt, sade May.

– Antingen var det här ett direkt dåd från den ryska staten eller så har Ryssland tappat kontrollen över ett livsfarligt nervgift, sade May.

Den ryska regeringen har nu fått till och med i morgon på sig att komma med en förklaring. Britterna vill dessutom ha full insyn i det ryska programmet för tillverkning av nervgift.

Theresa May hotade också med att genomföra en rad sanktioner mot Ryssland om den ryska regeringen inte kan ge fullgoda svar på.

Men, det ryska utrikesdepartementet har under kvällen slagit ifrån sig anklagelserna. En talesperson för departementet kallade de brittiska anklagelserna för en "cirkus" i det brittiska parlamentet.