Dragqueens bjuder på sagostund för barn

4:21 min

I biblioteksprojektet Bland drakar och dragqueens läser tre av Sveriges mest erkända dragartister sagor för barn. P1 Kultur var på plats när de sagoläsande dragartisterna besökte Farsta bibliotek.

– Nu håller jag på att fixa mitt hår här. Jag använder inte peruken längre för jag har sparat ut långt hår, men jag fick inte riktigt till det så jag har en sådan där fejktofs, säger Carlos Romero-Cruz som står i Farsta biblioteks personalrum och sminkar sig och fixar med håret.

Carlos är en av sagoläsarna i det normbrytande projektet Bland drakar och dragqueens, men då under namnet Carnita Molida. I projektet Bland drakar och dragqueens läser nämligen dragartister sagor för barn mellan tre till sju år. För Carlos - eller Carnita Molida - har tidigare sagostunder inneburit en ny och framför allt yngre publik än vad han är van vid.

– De säger vad de tänker och tycker. Inte om oss, men om sagorna. Jag tänkte att de skulle vara lite blyga, men de pratade på och det var bara att ta in. Det var jättekul, säger Carlos.

Idén till Bland drakar och dragqueens kommer från artisten, konstnären och författaren Petter Wallenberg.

– Jag vill hitta ett positivt, roligt och bejakande sätt för att visa barn att det finns olikheter och göra någonting roligt med barnkultur som jag ibland kan känna är lite begränsande, säger han.

Bland drakar och dragqueens har hämtat inspiration från det liknande biblioteksprojektet Dragqueens Story Hour i New York. Petter Wallenberg menar att det överhuvudtaget går att genomföra ett projekt som Bland drakar och dragqueens är ett positivt tecken i tiden.

– Det här hade man aldrig kunnat göra för tio år sedan. Det går så fort nu med förändringarna i samhället – tolerans och ett accepterande av olikheter. För oss som är involverade har det varit en otrolig glädje att projektet har tagits emot så väl.

Man lär sig från det att man är liten att annorlunda är okej.

Mathias Toresjö och Sofia Alfaro är på sagostunden i Farsta bibliotek med sin dotter. De tycker att Bland drakar och dragqueens är ett kul och kompletterande alternativ till mer traditionell barnkultur.

– Det är någonting annorlunda. Folk tänker mycket på genus och att alla får vara med och inkluderade, säger Sofia Alfaro.

– Man lär sig från det att man är liten att annorlunda är okej. Förändring börjar med barnen. Det är jäkligt kul att de göra lite annorlunda saker, säger Mathias Toresjö.

Mathias och Sofias sexåriga dotter Ella är precis som kompisen Bianca nöjd med sagostunden, trots att Carnita Molida hade svårt att hitta sina läsglasögon.

– Jag tyckte att det var väldigt bra när hon läste.

– Det tyckte jag också.

– Men hon var lite tokig när hon inte såg sina glasögon.

– Fast de var uppe på huvudet.

Vi skulle kunna hålla på med det här varje dag om vi ville.

Bland Drakar och dragqueens grundare Petter Wallenberg menar att det inte är någon slump att just ett projekt med dragartister har blivit så populärt för barn.

– Konstformen drag är så inkluderande, underhållande och magisk. Bara genom att göra en sådan här grej där barn kan se underhållningen för underhållningens skull och att sagoläsaren får vara som den är betyder att barnen får vara som de är.

Efter succén med Bland drakar och dragqueens planerar Petter Wallenberg nu för fler sagoläsningar. Förutom bibliotek har även olika kulturhus, föreningar och förskolor hört av sig för framtida sagostunder.

– Det är galet, vi skulle kunna hålla på med det här varje dag om vi ville. Vi har fått så många förfrågningar. Nu håller vi på att boka upp en höstsäsong och kommer även dimpa ner i Sverige på olika platser under året, så det är jättekul. Det blir en fortsättning, säger Petter Wal

Nästa sagostund är på Kista bibliotek i Stockholm den 18 mars.