Ilska i Moskva över brittiska anklagelser

2:20 min

I Ryssland fortsätter förnekandena och motanklagelser mot London för förgiftningen av den före detta GRU-agenten Sergej Skripal. Officiella kommentarer är sparsamma.

I går ville Vladimir Putin inte svara på frågan från brittiska BBC om Ryssland låg bakom förgiftningen av Sergej Skripal eller ej, när han besökte en jordbruksmässa i Krasnodar.

– Här är vi upptagna med jordbruksfrågor och att göra livet bättre för folk och så frågar ni om sådana tragedier, gå till botten med det själva först och sedan kan ni återkomma, sade presidenten.

Att nervgiftet som allvarligt förgiftat 66-årige Skripal och hans 33-åriga dotter Julia är ett militärt sovjetiskt tillverkat gift var då redan känt. Men det anses officiellt i Ryssland inte heller bevisa något ryskt ansvar för den före detta GRU-agenten.

Från första dagen har den ryska hållningen varit att det här är ett sätt för London att spä på ryssofobin och att få världen att bojkotta fotbolls-VM i Ryssland i juni. En tv-kommentar av Kirill Klejmenov i Pervije kanal gav många Kremlkritiker i Ryssland och i exil extra rysningar.

– Jag önskar ingen att dö, men har ett pedagogiskt råd till alla som drömmer om en sådan karriär. Yrket förrädare är ett av de farligaste i världen, farligare än knarkkurirens. De faller ut från fönster, får hjärtinfarkt, förgiftas och det sker särskilt i London, av någon anledning, sa Klejmenov och tyckte att förrädare borde välja något annat land att bo i.

I Ryssland är ordet förrädare inte bara synonymt med avhoppade agenter från GRU, som Sergej Skripal, utan alla, som i officiell rysk retorik uppfattas som kritiska till makten. Många av dem, säger att de ständigt lever med en hotbild och vet att de är övervakade också utomlands.