Lång väg till Nato för Ukraina

1:22 min

Ukraina är ett av fyra länder, som hoppas på ett Nato-medlemskap. Nato:s publicering nyligen på sin hemsida av de fyra aspiranterna, Ukraina, Georgien, Bosnien-Herzegovina och Makedonien väcker starka förhoppningar i Ukraina. Men vägen till ett medlemsskap kan bli lång.

Rubrikerna i ukrainska medier kan ge illusionen om att ett Nato-medlemskap finns runt knuten. Presidenten Petro Porosjenko kallar Nato:s beslut för logiskt och länge efterlängtat, sedan Nato officiellt publicerat att Ukraina nu är ett aspirantland.

Nästa steg bör tas snart, som innebär en plan för medlemsskap, hävdar Porosjenko. Men exemplet Georgien visar att vägen kan bli lång, Georgien önskade sig medlemsskap i Nato redan 2004 efter den så kallade rosrevolutionen. Landet har hittills inte nått den standard, som försvarsalliansen kräver för att ett land ska bli medlem.

I juni förra året röstade parlamentet i Kiev för att ett framtida Nato-medlemsskap är en av grundbultarna i den ukrainska utrikespolitiken.
Opinionen till Nato har svängt i och med den ryska annekteringen av Krim och kriget i öster.

Tidigare var en majoritet av ukrainarna emot ett medlemsskap, idag är en majoritet för. Sedan 2015 har Ukraina deltagit i Nato:s militärövningar.

Ukraina var det första av de postsovjetiska länderna, som gick med i Nato:s partnerskap för fred 1994 och några år senare öppnade ett officiellt Nato-kontor i Kiev. Men relationen försämrades 2002 under president Leonid Kuchma, sedan det avslöjats att Kiev försett Irak med sofistikerade vapensystem.

Även om Ukraina genomför nödvändiga reformer för att godkännas av NATO, kan en ansökan stoppas av existerande Nato-länder.