Georgien går med på svenskt krav att ta emot dömda medborgare

1:12 min

Georgien går med på att ta emot de egna medborgare som blir dömda för brott i Sverige. Ett återföringsavtal kommer att skrivas på senast om två månader.

Beskedet kom efter dagens möte mellan den georgiska vice statsministern och den svenska justitieministern Morgan Johansson.
 
– Vi påbörjar nu omedelbart förhandlingar om ett bilateralt avtal som ska syfta till att genomföra överföringarna, säger Johansson. 

Ett 70-tal georgiska medborgare avtjänar sitt fängelsestraff i Sverige, men Georgien tar inte emot dem med hänvisning till att det är platsbrist på de georgiska fängelserna.

Men Sverige har krävt en ändring och när de två ministrarna träffades i Stockholm i dag skrev de på en överenskommelse om ökat polisiärt samarbete för att stoppa framför allt den organiserade brottsligheten som agerar över gränserna.

Nästan hälften av alla inbrott i Sverige begås av utländska stöldligor, enligt polisen, och Georgien pekas ut som ett av fyra länder varifrån ligorna kommer.

Morgan Johansson för samtal med de fyra länderna för att de ska börja ta emot sina dömda medborgare.

– Lyckas vi med detta, så har det stor betydelse för antalet anmälda brott i Sverige.

På vilket sätt skulle ett återföringsavtal påverka brottsligheten?

– Dels kan det möjligen ha en avskräckande effekt, men i den delen så handlar det framför allt om att vi behöver våra fängelseplatser till våra egna bovar.